Vízjel Készítése Photoshoppal!

ekkor: 2011-05-27 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan

Mi is a Vízjel? Mire használjuk?

A vízjel egy olyan jel, mellyel bizonyítható az adott kép, hang, videó, szöveg fájlok tulajdonjoga. Más esetekben fizikai tárgyak is tartalmazhatnak vízjelet, például a készpénz, de erre ebben a cikkben nem térünk ki, itt most kifejezetten a Digitális Vízjelről lesz szó.

Olvastam pár elgondolást a hazai lapokon, hogy mi is a vízjel. Sokan tévesen a vízjeleket képekkel azonosítják, pedig ez nem így van. Létezik látható és nem látható vízjel is. Lehet kép, szöveg, de akár láthatatlan “zaj” is, ám minden esetben valamilyen adathalmazról beszélünk. Több funkciója van. A legfontosabb a szerzői-jogi védelem, hogy meg lehessen állapítani a tartalom eredeti tulajdonosát, de egyéb információkat is lehet közölni vele, a lehetőségek szinte végtelenek. Másik funkciója a tartalom hamisításának megnehezítése, illetve lehetetlenné tétele. Manapság pedig gyakran reklám-ként is funkcionál, például honlapok címére, vagy a szerző megnevezésére gondolunk.

Mire kell figyelni a használatakor?

Használata előtt természetesen végig kell gondoljuk, hogy mi is a célunk. Milyen adattípust szeretnénk megvédeni vele, illetve milyen szinten. Ha mások számára “láthatatlanul” szeretnénk megvédeni adatainkat, akkor általában fizetős programokhoz kell nyúljunk. A Photoshop CS3 – CS5 verzióiban megtalálható a Digimarc-alapú szerzőijog-védelem. Erről bővebb információt a link alapján lehet olvasni. Általánosságban egy láthatatlan vízjelet, csak a saját programjával lehet olvasni megfelelően, tehát érdemes körülnézni, mielőtt elköteleznénk magunkat.

Fontos mérlegelni, hogy mennyire érdemes, mondjuk egy Digitális Kép összhangját elrontani egy látható vízjeles védelemmel. Általában meg kell találnunk az arany középutat, tehát a vízjelünk funkcionális legyen, viszont nem zavaró. Én személy szerint a látható képes vízjeleket alkalmazom, hiszen ez az egyik legolcsóbb és legbiztonságosabb megoldás.

Tényleg véd?

Az igazság az, hogy egy vízjeltől az adatainkat ugyanúgy ellophatják, és felhasználhatják magáncélokra, viszont a lényeg, hogy ne lehessen azt könnyen eltávolítani, mivel csak így nyújt (jogi) védelmet. Másik dolog, hogy egyedi legyen és nehezen hamisítható. Tévedés ne essék, elvben a szellemi tulajdonjogok ugyanúgy érvényesek az Interneten is, mint bárhol másutt; az Interneten hozzáférhet? szövegek, képek, hangfelvételek, szoftver stb., szerz?i jogi oltalomban részesülnek, tehát egy jó vízjel akár perdöntő bizonyíték is lehet, ha kisarkítjuk a dolgokat.

Vízjel Készítése Photoshoppal

Miután megtudtuk, mi is a vízjel, egy nagyon egyszerű Photoshop-os módszert mutatok a használatára. Ebben a leírásban egy egyszerű logót készítek és azt fogom vízjelként felhasználni. Bárki ingyenesen megcsinálhatja saját vízjelét, mely lehet akár egyszerű szöveg, vagy kép is, a logót, csak azért választottam, mert látványosabb és egyedibb…

1. Lépés

Nyissunk új dokumentumot, a következő adatokkal. Nem kell nagy kép, hiszen csak az a fontos, hogy látható legyen. Egyes esetekben már ez is túl nagynak számítana, hiszen egy 300x300px-eles kép egyharmadát kitakarná, amitől akár használhatatlan is lehet képünk és mindezt a védelem miatt…

2. Lépés

Én egy nagyon egyszerű logó alapot választottam, hiszen egy ellipszis alakzattal (vektoros) új réteget hoztam létre. Természetesen a logónak bármilyen alakja lehet, ez csak a szemléltetés kedvéjért van.

3. Lépés

A Vízjel logóban a ‘K’ betű fog dominálni. Bár ez sejthető volt…

4. Lépés

Ha már csinálunk valamit, adjuk meg a módját. Az adott rétegre kattintva (vagy a Réteg ->Rétegstílus -> Keverési Beállítások) a Keverési Beállításokban találjuk a képen látható menüt. Egy kis csinosítást hajtottam végre a “Belső Ragyogás” pontban.

5. Lépés

A Font réteggel szintén eljátszadozok, ha már Képszerkesztés a honlapom neve… A “Belső Ragyogás” menüpont látható a képen. Fontos, hogy kitöröltem a háttér réteget, így a kép üres részei transzparens színt kapnak, magyarul átlátszóak lesznek, ha megfelelő formátumot használunk. Ez lehet az alap PSD, illetve PNG, GIF stb… lényeg, hogy a formátum tudja kezelni a “szín hiányát”.

6. Lépés

Ezen a képen összevontam a rétegeket, így egy darab képet kapunk, mellyel a későbbiekben könnyebb dolgozni.

7. Lépés

Ebben a lépésben a “Keverési Beállítások” menüben levettem az Opacitás értéket 30%-ra, így áttetsző lesz képünk. Nem kell megijedni, hogy alig látszik, hiszen ha majd egy színes háttér előterébe kerül, akkor a színek is jobban előjönnek.

Végső feladat

Mentsük el a fájlunkat a megfelelő formátumba, hogy később fel tudjuk használni. Más dolgunk nem lesz, mint képeinkre rárakni az elmentett képet egy külön rétegként, elhelyezni a vízjelet és újra elmenteni a végső, immáron vízjeles képünket. Ügyeljünk a cikkben említett arany középutakra, és nem lesz gond.

Hátterek Példának

Bemutatok két végeredményt, csak a példa kedvéjért, hogy az új logónkkal, melyet vízjelnek használok, hogyan is néz ki egy “védett” kép.