RGB Színmód

ekkor: 2011-01-29 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan

Hogy is keletkeznek a színek?

A fény tulajdonképpen az emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. A látható fénynek van egy érdekes tulajdonsága: 3 színből leírható a spektrum összes színe. Ez a 3 szín pedig a vörös, zöld, és a kék, tehát angolul red, green, blue. Így érkezünk meg az RGB színképzés fogalmához.

Az alap-ötlet egyszerű és nagyszerű: a fent említett elméletet továbbgondolva, már csak egy olyan képmegjelenítő eszközt kellett létrehozni, mely ezt a 3 színt, vagy csatornát megfelelően tudja variálni. Hamarosan meg is születtek az első CRT, vagyis Katódsugárcsöves képmegjelenítők. Minden színhez külön elektronágyú tartozik.

Használatuk:
OUTPUT, kiviteli eszközök, perifériák:

  • CRT – Cathode Ray Tube (Katód-Sugár-Csöves) megjelenítő,
  • LED – Light Emitting Diode (Fény-Dibocsájtó-Diódás) megjelenítő,
  • Plasma – Plazma (Nemesgázas) megjelenítő,
  • Mobil kijlezők,
  • Projektorok (Kivetítők).

INPUT, beviteli eszközök, perifériák:

  • TV és VIDEÓ kamerák,
  • Digitális kamerák,
  • Fényképező gépek,
  • Image Scanners (Szkennerek).

RGB-szinsema

Ezen a képen tökéletesen látszik az RGB-színkeverés alapelve. Ha mind a 3 alapszín találkozik, akkor a fehér szín lesz az eredmény.
Ezt hívjuk additív, vagyis összeadó színkeverésnek.

Photoshop CS5-ben így néz ki a Pipetta – színválasztó eszköz. Az RGB adatok beírásával teljesen meg lehet határozni egy adott színt, más információ nem is szükséges hozzá.

RGB-beallitasa-Photoshop

RGB a képszerkesztésben:

Mindegyik képszerkesztő program képes RGB módban képeket kezelni, hiszen alapjáraton a monitor is az RGB értékeket használja a képmegjelenítéshez. Ha mondjuk a Photoshop programunkat átállítjuk a CMYK nyomdai színmódba, a program akkor is átalakítja a látható képet a monitornak RGB csatornákra, hiszen azt tudja kezelni.

Az RGB információk eltérő mennyiségű bit információt közölhetnek. Beszélhetünk 8 bites, 24 bites, 32 bites, 48 bites, sőt 96 bites RGB módokról is. Ez azt jelenti, hogy például a 24 bites RGB modellben 256 árnyalat létezik csatornánként, tehát 256*256*256= 16,777,216 féle színt tud megjeleníteni. Ezt hívjuk True Colornak (Valós színnek)
Vegyük át még egyszer a matek részt: 24 bit = 3 bájt (ugye mert 3 csatorna * 8-al). Ha a monitor felbontása mondjuk Full HD, tehát 1980*1020, akkor1980*1020*3*8 = 48,470,400 bit, tehát 5.77812 MB a kép fizikai mérete.

Végül pár érdekesség:

A kutatók azt mondják, hogy az emberi szem nem képes meglátni a különbséget a 24 bit és mondjuk a 32 bites színkeverés közt, hiszen mi csupán 300 színárnyalatot látunk, amihez hozzá jön még a világosság és telítettség értékének a változása, tehát csak pár millió színt vagyunk képesek érzékelni. Nem akarok vitatkozni a kutatók nagy áldozatok árán felhalmozott kimutatásaival, de szerintem alábecsülik a szem érzékelő-képességét, ami minden bizonnyal emberenként igen változó lehet.

Azt is meg kell említenünk, hogy az RGB szabványos színmodell, viszont az általa használt pontos színtartomány a szoftveres alkalmazástól, illetve megjelenítőtől függően eltérő lehet, ezért a grafikai programokban van lehetőség az RGB beállítások finomhangolására.