PSD Fájlok letöltése ingyen

ekkor: 2011-11-24 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan, Pluginok, Kiegészítők

Mi is az a .PSD fájl?

A PSD fájl, nem más, mint az Adobe Photoshop program saját gyártmányú fájl-kiterjesztése, amellyel tulajdonképpen veszteség nélkül menthetjük el munkáinkat. Tartalmaz minden részletes információt, mellyel visszaállítható a teljes mentett munkamenet. Elmenti a rétegeket, az effekteket, a maszkokat, fájlinfókat, meta-információkat, és emellett támogatja az összes színmódot, legyen az akár Szürkeárnyalatos, Monokróm, RGB, CMYK, 8, 16, vagy akár 32 bites színmélységgel. Ha olyan munkát végzünk, melybe szeretnénk később változtatásokat eszközölni, akkor csakis ezt a kiterjesztést válasszuk!

Hátránya a nagy méret, és  hogy csak a Photoshoppal kompatibilis.

Mire jó ez?

A PSD fájloknak több funkciója is van. Az egyik, hogy könnyű rajtuk elvégezni az átalakításokat, hiszen közvetlenül a forrást tudjuk szerkeszteni, ráadásul veszteség-mentesen. A másik, hogy elmenthetünk benne olyan változtatott állásokat is a képről, amik rejtve vannak, tehát mondjuk egy alternatív hátteret, vagy mintát, a szövegeket bármikor át lehet írni anélkül, hogy komolyabb képszerkesztői tudásunk lenne, tehát elmondható, hogy nem kell nagy szakértelem egy PSD átalakításához. Sokan használják a web-design-ban, komplett weboldalakat mentenek el sablonként, míg mások egy gombot készítenek, és ha több színben van rá szükségük, akkor csak átszínezik az aktuális réteget, ezzel nem kevés időt spórolva. A felhasználási lehetőségek sokrétűek.

Hogyan szerezhetünk ilyen fájlokat?

Nos, a legkézenfekvőbb, ha készítünk magunknak, azonban ez a cikk nem erről fog szólni…
Erről a különféle tutorialok szólnak 🙂 …

Természetesen számos weblap foglalkozik PSD fájlok készítésével, melyet aztán publikussá is tesznek a felhasználóknak. Vannak köztük fizetősek, ingyenesek és ennek a kettőnek a keveréke is létezik, tehát bizonyos tartalmak ingyen vannak, míg az Exkluzív dolgokért már bele kell nyúlni a pénztárcánkba is. Ez a cikk az ingyenes letöltésről szól majd, hiszen arra úgy gondolom nagyobb az igény. Összeállítottam tehát egy néhány oldalas rangsort, amik a kedvenc oldalaimat tartalmazzák. A használat előtt azonban kötelességem megemlíteni, hogy bizonyos tartalmak publikusak és ingyenesek ugyan, de van, hogy a szerző beleegyezése szükséges, ha mondjuk kiadványokban, reklámokban, vagy egyéb jövedelmező úton jelentetjük meg őket.

Ingyenes PSD letöltő oldalak!

1 – www.psdgraphics.com

Az oldal a személyes TOP1, mivel nagyon szépen publikált tartalmakról van szó, minden bejegyzés kincs, amit nagy odafigyeléssel és szakértelemmel raktak össze, ráadásul odafigyeltek a felhasználói igényekre. Az oldalon egyébként találhatóak a PSD tartalmak mellett tutorialok, hátterek, textúrák, ikonok és egyéb design elemek is, melyek minden designer és képszerkesztő számára hasznosak lehetnek.

2 – 365psd.com

A második helyre került a 365PSD, mely egy elég sok PSD-t tartalmazó oldal, rengeteg nagyon jó, színvonalak munkával. Ide lehet beküldeni is fájlokat, és ha valóban hasznos, kirakják az oldalra. Az oldal üzemeltetői kifejezetten kiemelik, hogy az itt található anyagok mindenféle license nélkül alkalmasak kereskedelmi használatra, ami nagyon szép tőlük, itt kezdődik az ingyenesség fogalma…

3 – freepsdfiles.net

Ez az oldal nemes egyszerűséggel egy letöltőoldal, tehát semmi komment, semmi mellébeszélés, csak a lényegre koncentrál, ami nem más, mint a PSD fájlok letöltése. Egyre bővülő adatbázissal büszkélkedhet és minőségi fájlokkal.

4 – downloadpsd.com

 Egy kreatív társaság készíti az itt megjelenő PSD-ket, ami között találunk weblapok designoktól elkezdve az alapvető hátterekig mindent amire csak szükségünk lehet.

5 – www.deviantart.com

Kétség kívül ez a világ egyik legnagyobb képszerkesztő bázisa, ahol rengeteg képanyag és alkotó található, akik munkásságukkal sokat tesznek hozzá a szakmához. Ha rákeresünk a PSD szavakra, meglepően sok eredményt kapunk, hiszen számos képszerkesztő publikálja a forrás fájlokat is, melyek között vannak igazán lenyűgözőek is. Itt egy link, ahol a PSD-ket találod!

Összegzés

Természetesen az említett oldalakon kívül még jó-néhány található a weben, de rengeteg az olyan lap, ahol csak pénzt szeretnének kicsikarni a felhasználókból és ráadásul gyenge minőségű fájlokkal, ami persze csak utólag derül ki. Minden esetre én azt tanácsolom mindenkinek, hogy ezeken a lapokon érdemes végigmenni, és ha nem találunk megfelelő eredményt, csak akkor kutassunk tovább máshol.

Ha valaki tud még hasonlóan színvonalas PSD letöltő oldalakról, akkor nyugodtan ossza meg velünk, hiszen mi sem láttuk még mindet…