Online Képszerkesztő Oldalak Pixlr

ekkor: 2011-11-27 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan, Videók

Pixlr – Az Igazi Photoshop Klón!

Az Online Képszerkesztő oldalak cikksorozatunk következő részében egy igazán értékes gyöngyszemet mutatok be nektek. Online Photoshop kulcsszavakra a Google az első helyen adja ki, jelezve a relevanciát és nem szerénytelenül ezt írja saját magáról az oldal: “Welcome to the most popular online photo editor in the word!” tehát,

Üdvözlünk a világ legnépszerűbb Online Képszerkesztő oldalán!“.

Régebben egyébként simán csak a “Best” (Legjobb) szócska szerepelt a főoldali szlogenben, ám ezt valamiért módosították a készítők…

Annyi biztos, hogy magabiztos…

Nézzük meg, hogy mit is tud valóban ez a szoftver. Mitől más mint a több, amiket láttunk eddig.

A különbségek azonnal szembeötlőek

Ha valaki ellátogat az oldalra, valószínűleg nem fogja meggyőzni a főoldalon lévő kép, de ne legyünk elhamarkodottak, hamar meg fogunk bocsájtani ezért a design-bűntettért a weblapnak…

Ha ezek után mégis itt maradunk, akkor jó döntöttünk… kattintsunk bátran a nagy csúnya Open Photo Editor gombra és már kezdődhet is a kalandunk!

Kezdődjön a Kaland!

Tudom, hogy kicsit nagystílű lett a beharangozó, de én szinte kalandként éltem meg a szoftver tudását. Már az első menün el voltam hűlve, mikor megláttam a támogatott feltölthető fájltípusokat. Készíthetünk új dokumentumot, fájlokat nyithatunk meg URL cím beírásával, egy rövid regisztráció után lehet saját kép-tárunk. Eddig oké, sok helyen láttunk már ilyet, viszont a támogatott feltölthető fájltípusoknál már lehet csodálkozni, amikor meglátjuk a .jpg, .png, .bpm, .gif, .psd, .pxd  kiterjesztéseket. Nem, ez nem elírás, valóban meg tudja nyitni a PSD fájlokat is! A PXD egyébként Pixlr saját fájlformátuma, melyben a rétegeket is el lehet menteni, erről még lesz szó a cikk ajlán.

 Ez az első menü, ahol eldönthetjük, milyen képet szeretnénk szerkeszteni, de nyithatunk egy új üres dokumentumot is.

A kezelőfelület

Azok a bizonyos panelek… és funkciók… és az elrendezés… mind-mind ismerős lehet, ha használtunk már valaha is Photoshop-ot. Teljesen le van másolva az egész kinézet, tehát akinek van egy kis múltja a képszerkesztés terén, az szinte ösztönösen tudja majd használni, nem kell hozzá semmilyen továbbképzés és külön tutorial.

Nagyon szépen optimalizálva van az egész platform, minden böngészőn simán megy, még egy kis adatkijelző is van a jobb alsó sarokban, hogy jelenleg hány FPS-el és mennyi memória-foglalással fut a szoftver.

Ugye milyen ismerős?

Az eszköz-panel

Itt láthatóak az eszközpanelekben rejlő hasonlóságok. Bal oldalt láthatjuk a Pixlr eszköztárát, jobb oldalon pedig a Photoshop panel van. Ami rögtön szembetűnik, hogy megvannak a kijelölő-eszközök, a mozgató-eszköz, még a lasszó-tool sem hiányzik. Természetesen itt is festhetünk ecsetekkel, fel is tölthetünk komplett ecsetkészleteket, de azért nem ismer fel mindent.

Rendelkezésünkre áll a radír és a kiöntő eszköz is és mellettük a szokásos burn, életlenítés, spot-healing-tool (ami egyébként nem teljesít túl jól), vörös-szem effektus eltávolító, és a vektoros alakzat-eszközök is. Nem szenvedünk hiányt semmiben és még csak az eszköztárnál járunk…

Érdekességként megemlíteném, hogy a készítők nagyon odafigyeltek a gombok használhatóságára is, tehát ha használatba vesszük mondjuk a “Clone Stamp Tool-t“, aminek a neve teljesen véletlenül megegyezik a Photoshopban is használatos “Clone Stamp Tool-lal”, akkor észrevehetjük, hogy itt is Szintén az “S” betű lenyomásával azonnal aktiválhatjuk és szintén a “CTRL” gomb lenyomásával választhatjuk ki a kiindulópontunkat is, amire azért valljuk be, nem volt valami nagy esély. Ez is azt bizonyítja, hogy a fejlesztők tudatosan másolták le a Photoshop funkcionalitását a legapróbb részletekig.

Ezt nem azért írom, mert ez egy negatív dolog, hiszen felhasználói szempontból egy tapasztalatlan usernek mindegy, mivel hozom elő az eszközt, viszont egy képszerkesztőnek óriási könnyebbség, hogy nem kell újra megismerni egy sokadik szoftvert, hanem a már megszokott, működő receptet használjuk.

A felső menük

A menük nagyon jól el vannak találva, hiszen nagyon logikusan követik a megszokott elrendezést. Huzamos használat után az ember néha hajlamos elfelejteni, hogy ez csak egy böngészős alkalmazás, nem pedig egy valós, operációs rendszer alatt futó képszerkesztő szoftver.

Ami kell, itt minden megtalálható. A Fájl menüben a szokásos beállításokon kívül be lehet jelentkezni az oldalra, illetve itt található a nyitóképen megjelent fájl-betöltés és a későbbi mentés is.

Az Edit menüben találhatóak a szerkesztési beállítások, amikhez nagy általánosságban hozzá vannak rendelve a gombkombinációk is. Itt lehet másolni, beilleszteni, kijelölni, előre és visszavonni.

Az Image menüben átméretezhetjük, elforgathatjuk képünket, vagy akár kivághatunk belőle darabokat, a pixelek megadásával.

A Layer menüben találjuk az összes rétegekre vonatkozó parancsot, a létrehozástól elkezdve a mozgatás, forgatás és maszkoláson át a képek külön rétegként való megnyitásáig.

Az Adjustment menüben vannak a színek átalakítására vonatkozó effektek, a paletta olyan, mintha a Photoshop Image -> Adjustments menüjét nézegetnénk.

A Filter menüben találjuk az olyan szűrőket, amelyek teljesen átszabják képeinket, a Kaleidoscope effektől a Tilt Shift életlenítésig.

A View menüben állíthatjuk be a nagyítást a képünkön, illetve itt tudjuk teljes képernyőre tenni az alkalmazást, ami nagyon hasznos tud lenni. Ezen felül itt tudjuk elrejteni és megjeleníteni a jobb oldali menüket is.

A Language menü tartalmazza a nyelveket, de sajnos magyarul nem tud ez a képszerkesztő szoftver, ami részemről egy igen nagy mínusz pont.

A Help menü pedig a szokásos FAQ, Kapcsolat és elérhetőségek részeket tartalmazza.

A jobb oldali menük

A kedvenc elrendezésemet mutatja ez a menüsor is, hiszen megkaptuk a legfontosabb funkciókat: van egy Navigátor ablak, egy Rétegek (Layers) és egy Történet (History) menünk is, de ha nem tartunk ezekre igényt, akkor bátran el lehet őket rejteni a View menüben.

A rétegkezelésnél felmerülhet pár kérdés. HA PSD fájlt hívunk be forrásként, akkor természetesen megnyitja a program, külön rétegekként, ahogy azt előzőleg elmentettük, azonban sajnos nem hibamentesen. Ahogy észrevettem néha rosszul jelenít meg bizonyos információkat és a színeket is keverheti, tehát bonyolultabb PSD fájlok esetében azért maradjunk a jól bevált Photoshopnál. Ha a Layers ablakra kattintunk jobb gombbal észrevehetjük, hogy van egy dinamikus menünk is, ahol létrehozhatunk vagy törölhetünk rétegeket.

Effektek

Amiről kevés szó esett az a különféle szűrők és effektek, amiket ugye a Filter menüben találhatunk meg elsősorban. Van pár érdekes effekt, amik ritkaság számba mennek, most ezek közül szemezgettem párat, sajnos a kidolgozásuk nem tökéletes, vannak köztük nagyon gyenge darabok is. Itt most első sorban a szoftver erősségeit mutatom be.

Kaleidoscope

Ez egy érdekes torzítás, ami a fraktálokhoz hasonló, egymásba folyó alakzatok szerint rendezi el a képünket…

Vignette

Összességében ez az effekt nem érdemelne nagy figyelmet, hiszen csak egy elmosódott “keretet” készít a képünknek, azonban itt jól látszik a színválasztó panel is, ahol beállíthatjuk a színhatást. Ezt 4 módszerrel is megtehetjük.

Night Vision

Éjjel-látó módba is átrakhatjuk a fényképeinket, persze csak effekt szinten…

Hue and Saturation

A Photoshopból jól ismert módszerrel a színállást meg tudjuk változtatni ezzel az egyszerű szűrővel, ami az Adjustment menüben található.

Videó

Összegzés

Amit szeretek…

Megpróbálom elfogultság nélkül elmondani, mire jutottam. Nagyon tetszik a kezelőfelület, hogy olyan mint egy program, nem is hasonlít a többi webböngészős online képszerkesztőre. Tetszik, hogy teljesen ingyenes, semmi rejtett fizetnivaló nem ugrik fel, és regisztráció nélkül használható. Tetszik, hogy lehet használni a PSD formátumot, az ecsetkészleteket, a különféle vektoros alakzatokat. Nagyon jól le van másolva az elrendezés, akár menük tekintetében, vagy akár ha az egész szoftvert nézzük. Szeretem a gombkombinációkat és a teljes képernyős módot, azzal a kis FPS kijelzővel a jobb alsó sarokban. Imádom a rétegkezelését és a gyorsaságát és a kedvenceim közé tartozik az a kis lemásolt eszköz panel a bal oldalon. Az alkalmazás elérhető Androidra, de használhatjuk Chrome alatt külön beépülő modulként, iPhone-ra, iPad-re, Windows alatt, MacOSX alatt, de még Facebook aplikáció is készült belőle.

…és a fekete leves…

Ami nem tetszett, hogy nincs benne magyar nyelv. Igaz ezt már megszokhattuk volna, de ami igazán bosszantó, hogy az egész program használatakor az angol billentyűzet-kiosztás van érvényben, tehát az ékezetes karakterektől is elbúcsúzhatunk. Ezzel sok feladat megoldásától elesett a program. Nem tetszenek a különféle szűrők, sajnos nagyon gyengén teljesítenek, túl pixelesek lesznek tőle a képek. Nem lehet menteni PSD formátumban, erre a Pixlr saját formátumát kell használnunk, a PXD-t, amihez nincs semmilyen egyéb út az olvashatóságra, csak ez a szoftver, konvertálni sem lehet. Az ecsetkezeléssel is vannak gondok és a PSD behívás sem tökéletes, ám bizonyos feladatokra tökéletesen megfelel.

Elmondható, hogy nagyszerű Ingyenes Online Képszerkesztőről van szó ebben az esetben, hiszen egyedi megoldásokkal tud lenyűgözni minket, és valóban használható, viszont nem érte el teljes mértékben a titkolt célját, mégpedig, hogy kiváltsa a Photoshop tudásának nagy részét, online formában…