Online Képszerkesztő Oldalak – Photoshop Express

ekkor: 2011-11-10 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan, Videók

Ingyen Online Képszerkesztés a Photoshop Expressel

“Nem minden silány, ami ingyen van…”

Akár ezzel is indíthatom az Online Képszerkesztő Szoftverekről írt tutorial-sorozatom második részét (itt találod az első részt), hiszen igaz az állítás. Az Adobe szoftverek nem titkoltan kiemelt szerepet kapnak az oldalamon, ezért mindenképp említést kell tennem az egyik legjobb oldalról, ami a témában található. Kezdjünk is hozzá, nem lesz túl bonyolult.

Mielőtt hozzáfognál…

Mielőtt hozzáfogsz, meg kell említenem, hogy ha beregisztrálsz a Photoshop.com oldalra, akkor készíthetsz magadnak online fotóalbumot, illetve egyéb lehetőségeid is megnyílnak ez itt leírtakon kívül.

A regisztrációról bővebben itt olvashatsz, kattints erre a címre!

Ez egy 3 lépéses regisztráció, egy e-mailes megerősítéssel a végén, nekem összesen talán 3 percet “vett el az életemből” a dolog, ami a funkcionalitást tekintve szerintem jó üzlet volt. Ha megvagyunk a megerősítéssel, nincs más dolgunk, mint ellátogatni az oldalra, bejelentkezni és megkezdeni a használatot a jobb oldalt felül található Online Tools menüpont alatt található Photoshop Express Editor lenyíló gombbal.

Természetesen a Photoshop Expresshez nem kell regisztrálni, ingyenesen és gyorsan elérhető. Ehhez nincs más dolgunk, mint a “Test drive the Editor” menüpontban válasszuk ki az “Edit Now” pontot és indulhat is a szerkesztés.

A stílus és a rendszer

A stílusról elmondható, hogy a sötétebb tónusú menüket részesíti előnyben, és az első használatot követően már ismerni fogjuk a különböző beállításokat. Alapvetően a képeink szerkesztését két nagy csoportra bontja a szoftver, a Szerkesztés (EDIT) és a Dekorációk (DECORATE)menük közül válogathatunk. Aki használt már Photoshoppot, az még az ikonokat is felismerheti, hiszen nagyjából a fontosabb szerkesztési eszközöket megtaláljuk az online változatban is. Nekem egy 5Mb-os szélessávú nettel semmilyen lassulás, vagy egyéb bug nem jött elő, bár párszor figyelmeztetett a szoftver, hogy sok műveletet használtam, és ez lassíthatja a munkát, de nem volt korlátozás. Egyenlőre csak a legelterjedtebb online képformátumot ismeri a szoftver, a JPEG-et, tehát ha véletlenül más formátumban tároljuk a képeinket, alakítsuk át a szerkesztés előtt.

 Az ajánlás szerint a JPEG képünk legyen kisebb, mint 16 megapixel, az optimális eredmény érdekében.

Lássunk Hozzá!

A tutorialban a sample (példa) képeket fogom használni és nem mutatom be az egész felületet, csak szemezgetünk a lehetőségek közül.

Megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha a teljes képernyős módot használjuk, főleg alacsonyabb felbontású gépeken. Rögtön a képünk feltöltése után elindul a szoftver, nem húzza az időnket. Azonnal láthatjuk az egyszerű elrendezést, melyben bal oldalt az Eszköz Panel található, középen a képünk, felette a Dinamikus menükkel, alul a fontosabb alapműveletek és balra fent tudjuk kinagyítani teljes képernyőre a négyzet ikonnal. Készítettem egy vázlatos rajzot, ami tisztán látszódik az elhelyezés.

Az Eszköz Panelunk első részében találhatóak a főbb szerkesztési műveletek, mint például a Crop and Rotate (Kivágás és Forgatás), a Resize (Átméretezés), az Auto Correct (Automatikus színkorrekció). Nagyon jól használható előre beállított szűrőket használhatunk és azonnal látjuk egy kis bélyegképként a forrás képünk felett a változatokat, ami nagyban megkönnyíti a választást.

Forgatásnál például megjelenik egy kis ablak, ahol egyben láthatjuk képünket.

Dodge és Burn Eszközök!

Ha olyan fényképet szeretnénk szerkeszteni, ahol nem tökéletes a fény-árnyék hatás, használjuk ezeket az ecset eszközöket a kritikus területeken. Állítsuk be az ecset méretét, keménységét, és határozzuk meg az expozíció mértékét. Fessük le a területeket, amíg el nem érjük a kívánt hatást…

Kristályosítás Effekt!

Egy nagyon szép művészi effekt, ami akkor működik igazán jól, ha egy élénk, jól elkülönített színekkel rendelkező képre rakjuk rá.

Pop Color!

Ez az egyik legpopulárisabb hatás az egész Photoshop Express-ben, itt kiválaszthatunk bizonyos színeket a képekhez, amiket kiemelhetünk. Nem a legrészletesebben testreszabható plugin, de azért nagyon hasznos, és természetesen egy gombnyomásra működik.

Auto Correct!

Ha nem tökéletes a színvilág, vagy a fényhatások, akkor állítsunk a fotónk tónusán. Az auto-korrekcióval nem bonyolult a feladatunk, egyszerűen kiválasztjuk a számunkra megfelelőt a választási lehetőségek közül.

Pixelrate Effekt!

A mostanában egyre gyakrabban használt (pl facebook) pixelező effekt, amivel kitakarhatunk dolgokat az összkép komolyabb romlása nélkül, de akár művészi hatásfokozásra is használhatjuk.

Szövegek és Buborékok!

 Ha a fényképeinkkel valamit érzékeltetni szeretnénk, használhatjuk a szövegbuborékokat, és szövegeffekteket a Dekorációs menüben. Keltsük életre képeinket!

Videó

Összegzés

Bevallom őszintén, hogy ritkán használom ezt az Online Képszerkesztő Lehetőséget, de arra jutottam, hogy egy olyan felhasználónak, akinek csak ritkán van szüksége képszerkesztésre és nem is szeretne mélyebben belefolyni a dologba, ez a legtökéletesebb megoldás. A Photoshop Express méltó a nevében található mindkét szócskára, hiszen a Photoshop használhatóságát és sokrétűségét keveri a gyorsasággal és a kényelemmel. Ezt a szoftvert bárki tudja kezelni, még akinek semmilyen tapasztalata sincs a témában. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A Firefox és a Google Chrome is jól teljesített, semmi hibát nem észleltem a próba során, pedig néha szándékosan feszegettem a határokat. Az alkalmazás elérhető Mobil eszközökre és iOS-re is, és ráadásul teljesen ingyenes.