Online Képszerkesztő Oldalak – BeFunky

ekkor: 2011-09-25 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan

Online Képszerkesztő Oldal – BeFunky

Szeretném bemutatni néhány Online Képszerkesztő Oldal működését, mivel kevesen foglalkoznak a témával Magyar viszonylatban. Ez egy több részből álló cikksorozat első része, mely a BeFunky Online Képszerkesztő Lapról fog szólni. Több cikken keresztül megpróbálom bemutatni ezeknek az oldalaknak az előnyeit, és hátrányait, hiszen biztos sokan vannak akiknek pont ilyen igényeik vannak.

“Légy Funky”

Az oldal stílusával semmi gond, eltekintve attól,  hogy folyton felkínálja a fizetős részeket. 6 nyelven elérhető jelenleg, sajnos a Magyar nyelv nem szerepel a választhatók közt. Ingyenesen használható, ám bizonyos funkciók fizetőssé vannak téve. Viszont a havi 2 dollár nem nagy ár, ha minden vágyunk a premium szűrők és funkciók használata (upgarade). Az egyszerűsége miatt, azonban nem okoz majd gondot a kezelése.

A rózsaszín design-ban pompázó “Get Started” gombbal kezdhetjük meg az oldal használatát.

Fájlok feltölése

JPEG, GIF és PNG fájlok feltöltése megengedett az oldalra.

Az “Upload a Photo” gombra kattintva el is kezdhetjük képünk feltöltését. A cikkben én az alul látható példa képek közül választottam, hiszen ezzel jól tudom szemléltetni a funkciókat.

A felület

A szerkesztő felület elég letisztult, főleg nagyobb felbontáson, semmi zavaró nincs benne. Alapvetően 6 részre van elkülönítve a szerkesztési felület. Mikor kiválasztjuk a képünket, feltöltés után azonnal választanunk kell, mit is szeretnénk csinálni a képünkkel.

Az EDIT menü

Az Edit menüpontban (vagy ahogy az oldal nevezi Tool-ban) a tipikus szerkesztésre használt funkciókkal találkozhatunk.

Bal oldalt található egy kezelőpult, ahol lehet új képet feltölteni (upload), menteni (save), nyomtatni (print), megosztani a népszerű közösségi oldalakon (facebook, flickr, myspace, vagy épp a bfeunky-n belül is). Többek közt található a menüben egy visszavonás (undo), reset (kép resetelése) és a teljes képernyős mód is, ami nem működik, csak a premium fiókkal. Ez hatalmas mínusz pont részemről az oldalnak.

A szerkesztés menüpont mindig elérhető felül, az EDIT gomb alatt. Szinte minden fontos funkció itt található. Lehet itt kivágni egy részt a képből (crop), forgatni (rotate/flip), dinamikusan átméretezni (resize), fényerőt, kontrasztot állítani (brightness/contrast), élesíteni (sharpen), homályosítani (smooth), csak hogy a legfontosabbakat említsem.

Ha valami változtatást csinálsz, valamelyik funkciót használod és tovább lépsz, akkor a lap megkérdezi tőled, hogy szeretnéd-e alkalmazni, vagy elvetni a módosításokat:

Ha alkalmazni szeretnénk a változtatásokat, akkor válasszuk az Apply-t, ha nem, akkor pedig vessük el a Discard gombbal.

A Photo Effects menü

Természetesen ez az egyik legkeresettebb funkció az oldalon. Itt lehet ugyanis a különféle effekteket használni. Sok közül lehet választani, de természetesen minden menüpontban megkísért minket a fizetős effektek szele. Ha ezeket nem vesszük figyelembe, és nem hatnak majd zavaróan ránk, akkor tetszeni fognak a lehetőségek.

Néhány példa, mit is lehet kihozni pár kattintással, a Demo taxis képünkből:

Artsy Effects

Művészi effektek néven újabb szűrők érhetőek el, amikkel a kép egész lényegét újra tudjuk értelmezni. Csinálhatunk rajzolt hatású képeket, vagy éppen olaj-festmény hatásúakat, a lehetőségek sokrétűek. Amennyiben imádjuk a meseszerű effekteket, akkor ez a menü pont nekünk való. Néhány példát mutatok, hogy lássa mindenki, mire is gondolok:

Frames

Itt találhatjuk a képkereteket, illetve ahhoz hasonló dolgokat. Csinálhatunk bélyeghez hasonló képeket, de sima egyszerű kereteket is meghatározhatunk, akár lekerekített sarokkal stb…

Goodies

Ebben a menüben különféle kategóriákban találhatunk a Microsoft Office-ban megismert Clip Art jellegű, vektoros ábrákat, amiket beilleszthetünk képeinkre. Természetesen változtathatjuk a méreteiket, nagyon szépen animálja a weboldal az egészet, egyszerű és letisztult a kezelés. Tudjuk forgatni, illetve állíthatjuk az Opacity-t (átlátszóság, áttetszőség), sőt még speciális effekteket is rakhatunk ábráinkra, a Photoshop-hoz hasonló “Blend Mode” menüpont alatt…

Text Editor

Mint azt a neve is mutatja, itt lehet létrehozni a különféle szövegeket. Nem sok font van, de legalább azok tartalmazzák a magyar karaktereket is, és fennakadás nélkül lehet elég nagy terjedelmű szövegeket is beírni. Formázni is formázhatjuk a szövegeket, persze bizonyos korlátokon belül.

Összegzés

Nos a véleményem az oldallal kapcsolatban egyáltalán nem negatív. A kezelhetőséget nagyon szépen megoldották a fejlesztők, szerintem aki kicsit is jártas a webböngészésben, simán magától is rájön, hogyan kezelje ezt a képszerkesztőt. Nem kerülhet kevés pénzbe egy ilyen oldalt összerakni, főleg ilyen gyorsra és megbízhatóra, tehát nézzük el az oldal üzemeltetőinek, hogy minden áron meg akarják vetetni velünk a premium tagságot. Ami számomra nagy negatívum, hogy teljes képernyős módra nem lehet állítani az oldalt, csak fizetés ellenében. A tesztelés közben nekem 2-szer kellett frissítenem a lapot, mivel leállt az effekt alkalmazásakor. Ilyenkor elejétől kell kezdeni a szerkesztést, ami idegesítő lehet, főleg lassabb internetkapcsolat esetén. További hátrányok, hogy csak 3 formátumot ismer, és nincs közte mozgó kép sem. Úgy gondolom, hogy akinek csak egy facebook arcképet kell csinosabbá tennie, 2 perc alatt meg tudja tenni és valóban egyszerűen. A szűrők egyáltalán nem unalmasak, sőt vannak nagyon trendi, modern dolgok is, nekem különösen bejöttek a Grundge effektek. Ez az oldal természetesen a közelébe sem érhet egy Photoshop tudású programnak, de számos dolgot el tudok képzelni, amikor ez sokkal ésszerűbb választásnak tűnik. Ha kisebbek az igények, szerintem bőven megfelelő. Természetesen ez az oldal csak egy a sok hasonló jellegű oldal közül, amiket majd szintén bemutatok itt az oldalon. Addig is várom a véleményeket!