Logótervezés azonnal és ingyen!

ekkor: 2018-01-30 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan

Bocsánat a clikbait címért!

Sajnos a blogomon elég lassan születik meg egy-egy bejegyzés, aminek az az egyik oka, hogy folyamatosan van munkám és sokkal kevesebb időt töltök a tartalmaim fejlesztésével, mint egyébként szeretném. Tisztában vagyok azzal is, hogy ki lehetne szervezni a dolgot, de inkább a tapasztalataimat és a személyes meggyőződéseimet szeretném veletek megosztani. A téma, mint mindig: a logó készítés. Ez a cikk egyrészt arról fog szólni, hogy miért is dolgozz velem. Másrészt, hogy miért nincs ingyen logó és miért nem fogod megkapni azonnal (várhatóan). Szóval az igazságot árulom el, amit sok cég soha nem fog neked elmondani. Bocsánat, hogy ráharaptál a kattintás-vadász cikkre, de ez a tény is azt mutatja, hogy írnom kell a témáról.

Ne keress tovább, megvan az embered!

Ezen az oldalon valójában minden információ megtalálható annak érdekében, hogy meggyőzd magadat arról: én vagyok az a grafikus, akivel jól fogsz járni. Nem csak a szokásos marketing dumára gondolok, hogy alacsony árakkal dolgozom, remek minőségben és jó arc is vagyok, mert ez egyébként mind igaz, de mint vásárlási érv, a mai világban már kevés. Ráadásul ezeket a dolgokat neked kell ellenőrizni külső források alapján, hiszen össze kell hasonlítanod engem a konkurensekkel, rám kell írj adott esetben, vagy elolvasni pár cikket, hogy lemérd a szakmaiságom mértékét. Megnézni a referenciáimat, majd másokét is. Ez mind időigényes, ezért segítek neked a döntésben.

Azért dolgozz velem, mert korrekt vagyok, közérthető, őszinte és személyes kapcsolatod lesz velem, mivel szabadúszó vagyok. Nem egy “kollégával” beszélsz majd a cégtől, aki áthárítja a felelősséget másra, ha valami balul sül el. Hiszek abban, hogy egy bizalmi viszonynak kell kialakulnia közöttünk, hogy valóban rám bízhasd a teljes arculatodat, vagy a logód tervezését. Másképp nem fog menni és valójában (8 éves tapasztalata alapján írom:) csak ez működik. Az ügyfélköröm olyan emberekből tevődik össze, akikkel megbecsüljük egymás munkáját, a legtöbb rám vonatkozó kérdésben szabad kezet tudnak adni nekem és rám bízzák a kreatív tervezést. Ezzel azt nyered, hogy piacképes lesz a végeredmény, valóban modern, használható és levettem a terhet a válladról ebben a témakörben. Fontos, hogy én nem(!) elsősorban a cégvezetőknek, megrendelőknek dolgozom, hanem annak a piacnak, aminek a terméked, szolgáltatásod szól. Erről bővebben itt is olvashatsz.

Miért nincs ingyenes logó?

Az egyik előző cikkben arról volt szó, hogy az ingyen logó készítés általában hazugság. Persze, ha te otthon, házilag nekifekszel a témának, segítek benne néhány tippel. Azt azonban tudnod kell, hogy valójában ez sem lesz ingyen, hiszen az időbe, energiába kerül, nem beszélve arról, hogy a vektoros képalkotó szoftverek ára nem túl olcsó (nyugi, tudom, hogy arra gondoltál, hogy majd letorrentezel valamit és megoldod…). Nem egyszerű szoftverek, az Illustratort én még a mai napig tanulom, pedig 8 éve dolgozom vele. Aztán ott van még az a tény is, hogy a saját munkánkkal szemben elfogultak vagyunk és sokszor a családtagjaink, környezetünk is az lesz. Hiába gondoljuk piacképesnek, vagy épp gyárthatósági szempontokból vizsgálva megfelelőnek az eredményt, sajnos minden szempontból megfelelő logót összerakni igen nehéz feladat.

Visszatérve arra a kérdésre, hogy itt miért nem fogsz ingyenes logót kapni, elég egyszerű válaszaim vannak:

  • Megtehetem, hogy ezért a szolgáltatásért pénzt kérek. Nagyon jó ár/érték arányban dolgozom és szinte ajándék, amit megrendelhetsz. Nem túlzok, nézd meg a konkurenseim árait, minőségét és vesd össze őket velem.
  • Több, mint 300 logótervet csináltam eddig és ezek túlnyomó többsége a mai napig használatban van, ami bizonyíték az időtállóságra, a felhasználhatóságra és arra is, hogy másoknak meg tudtam felelni az évek alatt. Te miért lennél kivétel?
  • Logó tervezésben sokkal jobb vagyok, mint te. Ez elég nagyképű duma, de az igazságot kutatva olvasod most ezt a cikket, ne kerteljünk. Igaz, nem ingyen van, de adj a céged vizuális minőségére és ne kockáztass!
  • Ha ingyen adnám a szolgáltatásaim valamelyikét is, akkor nem becsülnéd meg. Ez tény, ha én nem értékelem magam annyira, hogy egy rendes árat kérjek a logókért, akkor ki fog értékelni? Hiteltelen lennék.
  • Nem csak itt nincs, ingyenes logó, de összességében sem létezik ilyen. Valójában a cégek többsége le akar nyúlni téged. Én nem foglak, egyszerűen nem áll érdekemben. A logótervezés azért egy olcsóbb szolgáltatás nálam, mert belépő-kategóriának alkottam meg a teljes arculattervezéshez. Olyan ügyfeleket keresek, akikkel megtaláljuk a közös hangot és később nem fognak gondolkodni azon, hogy kit keressenek meg, ha grafikai munkáról van szó, mivel én vagyok a válasz.

Miért nincs azonnal logó?

Amikor a levélváltások, vagy telefonos egyeztetések alkalmával az emberek meglátják, hogy gyakran 3 hét is lehet egy logó tervezés, sokan meglepődnek. Egyrészt azt gondolják, hogy itt egy újabb művész, aki döglik egész nap, majd a 3. hét végén előveszi a levelemet és valamit gyorsan kitalál, majd elküldi. Mások úgy vannak vele, hogy biztosan azért ennyi idő, hogy azt közöljem az ügyfelek felé, hogy “ezzel aztán rengeteg munka van…” Aztán ugye ott vannak azok a levelek, hogy “de neked csak pár vonal…”, vagy az a bizonyos “tegnapra kellene, megy a nyomdába holnap…”. Volt egyszer egy olyan levelem is, ami arról szólt, hogy “azért mondok 3 hetet, hogy az elsőbbségi felárra ösztönözzem a megrendelőimet”. Jó ötlet, de nem. Sőt, ha már az igazságoknál tartunk, nekem az elsőbbségi megrendelések (tehát amikor a listám elejére be kell szúrni valamit) a legnehezebb feladatok, mivel átütemeznek minden munkát. Soha, senkinek nem szoktam ajánlani ezt, viszont természetesen van erre lehetőség, aktuális egyeztetéssel.

Nos, az igazság az, hogy valóban nem szeretek kapkodni. Ez az egész “iparág”, amit képviselek egy kreatív szakma, amiben a tervezhetőség nem nagyon tud érvényesülni, mivel itt kreatív folyamatokról van szó. Neked is csak egy kreatív embléma kell, egy jól eltalált forma, az, ami a legkevesebb sallang nélkül testesíti meg az elképzeléseid. Meg kell értened, ez változó időtartamot vesz igénybe. Nekem az lenne a legkönnyebb, ha minden kreatív ötlet mondjuk 20 perc alatt jönne, mert nem megrajzolni nehéz egy logót, hanem kitalálni. Ha a koncepció adott, akkor az elkészítés már valóban csak idő kérdése.

Ezen felül ott van az, hogy várólistára kerülsz. Általában nem te vagy az egyetlen megrendelésem, egy időben gyakran 5-10 dolog fut egy időben, ami azt eredményezi, hogy óvatosnak kell lennem a kiajánlásokkal. Inkább több időt mondok mindenkinek, hogy biztonságos legyen az ütemezés. Nézzük a dolog jó oldalát: nem csaplak be, ha neked sürgősebb a logó, mint ahogy a kapacitásom alapján meg tudnám oldani, akkor nem tudunk együtt dolgozni, de senkit nem ér kár. Téged sem, engem sem. Na jó, téged egy picit, mert tényleg nagyon király az ár/érték arányom, mondhatni egyedülálló a piacon. Ha kérhetek tőled ilyet, akkor gondolkozz előre és várj meg. Nem fogsz csalódni bennem.

Összegzés

Ha végigolvastad ezt az őszinte cikket, akkor először is meg kell köszönjem. Nem titkoltan az az egyik célom, hogy oktassalak téged, mint leendő megrendelőmet és segítsek meghozni egy döntést, amin vélhetőleg rágódsz. Én nem fogok neked adni ingyen logót, pláne nem azonnal, de biztosíthatlak, hogy ha velem dolgozol majd, megérted miért. A minőségnek ára van és ez sok értelemben igaz. Időbe és energiába kerül (részedről pedig pénzbe). Ez az egész viszont tipikusan jó üzlet. Azért olvashatsz egy céges lapon ilyen hangvételű cikket, mert megtehetem azt, hogy őszinte vagyok. Nekem is elegem van a sallangokból és szeretném, ha az ügyfeleim emberként kezelnének és megértenék, hogyan tudom végezni ebben a formátumban a munkámat. Köszönöm a megértést!

Szeretnél egy profi logót terveztetni? (Noha nem ingyen és azonnal) Keress meg elérhetőségeim egyikén!
Amennyiben igen, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és nézd meg referenciáimat!

Ha még mindig vannak kérdőjelek, akkor itt van pár link, amik szintén hasznosak lehetnek:

5 Fontos szabály a logótervezéshez

Logótervezés és a pszichológia kapcsolata

Rejtett üzenetek a logókban