Google keresés képtartalom alapján!

ekkor: 2011-08-06 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan, Videók

Google keresés képtartalom alapján!

Akik foglalkoznak képszerkesztéssel, azoknak nem újdonság, hogy ehhez bizony képekre van szükség. Az interneten rengeteg forrás létezik, ahol képeket lehet találni, viszont az egyik leghatékonyabb a különböző keresőmotorok használata. Nem akarok belemenni a jogi vonatkozásokba, de annyit bizton állíthatok, hogy elég jó minőségű képeket lehet letölteni, méghozzá ingyen, gyorsan, hatékonyan. A következő cikkben a Google egyik újításáról lesz szó, ami szerintem minden képekkel foglalkozó embert érdekelhet.

A gigantikus keresőmotor rengeteg újítást hoz létre nap mint nap, hiszen enyhén szólva is rengeteg pénzt áldoz fejlesztése. Az “Inside Search” berkein belül, most megjelent a 2009 óta béta állapotban lévőkép alapján történő keresés” (Search by Image). Ez az új szolgáltatás merőben új algoritmusokat használ, és nagyon effektív és működőképes, mégis sokan nem tudnak róla azok közül, akik szívesen használnák.

Régen a Google Labs alkalmazásaként lehetett használni ezt a speciálisnak mondható keresési módot, mára viszont már nem béta verzió, és teljes mértékig ki van terjesztve az egész kép-adatbázisra.

Hogyan használhatjuk?

Természetesen a Google nem bonyolítja túl a dolgokat, a keresés rendkívül egyszerű, és több mód is van rá, szám szerint 3 is.

Az első módszer az, hogy teljesen simán bárhonnan behúzzuk a keresendő képet a keresőmezőbe. Ezt megtehetjük akár mappáinkból, akár az asztalunkról, vagy más alkalmazásokból is.

Google Kép keresés módszer 1 - behúzással

Google Kép keresés módszer 1 – behúzással

A második módszer a kép feltöltése a kereső mező mellett található kamera ikonnal, ahol ki tudjuk választani a számítógépünkön található fájlok közül a keresendő képet.

Google Kép keresés módszer 2 - feltöltéssel

Google Kép keresés módszer 2 – feltöltéssel

A harmadik pedig a kép URL címe alapján történő keresés, amit szintén a kis kamera ikonra kattintva másolhatunk be a keresőmezőbe.

Google Kép keresés módszer 3 - URL alapján

Google Kép keresés módszer 3 – URL alapján

Természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a ma használatos böngészőink már a különböző pluginok révén tovább bővíthetik az alap funkciókat. A Mozilla Firefox, és a Google Chrome is előrukkolt a saját pluginjaival, amik két kattintással képesek rákeresni az interneten látható bármely képre.

A Chrome-hoz itt töltheted le a plugint!

Mozillához itt lehet letölteni!

A pluginok működésüket tekintve egy külön menüt adnak hozzá ahhoz a menühöz, melyet a böngészőnk által megjelenített képekre, jobb gombbal kattintva hozhatunk elő, és itt automatikusan rákereshetünk a további hasonló képekre. A Chrome pluginja használat közben így fest:

Hogyan működik?

Az információk a keresési algoritmusokat illetően titkosak, de annyit kiszivárogtatott a Google, hogy a kép szerinti keresés funkció nem nézi a kép melletti tartalmat (kulcsszavak, metaadatok, környezet), hanem kifejezetten a kép vizuális tartalmát vizsgálja, a lényeg, hogy “Mi van a képen“.  A szegényes magyarázat szerint a Google a képeket lebontja kis részekre, úgynevezett “features”-ekre, és ezeknek az egységeknek a textúráját, színét, és körvonalát vizsgálja meg, készít róluk egy virtuális profilt, amelyet később összevet a backend szervereken található milliónyi képpel, és így ki tudja dobni a legjobb eredményt. A google azt tanácsolja, hogy ha a képekre nem megfelelő találatot ad a keresőmotor, akkor próbáljanak meg a felhasználók, egy vagy kettő a képre nagyon jellemző kulcsszavat megadni, és így tovább szűkíthetjük (pontosíthatjuk) a keresési eredményeket.

Személyes véleményem szerint ezeket a képekhez rendelt kulcsszavakat a Google biztosan eltárolja (statisztikai alapon legalábbis biztos), hogy a későbbiekben még pontosabb eredményt tudjon adni a felhasználóknak. Egy a lényeg, a relevancia.

Valóban működik?

Bárki kipróbálhatja, és megnézheti a saját szemével, de annyit mondhatok, nem fog csalódni. Ha véletlenül specifikus képre keresnénk, amire nincs találat, viszont mi tudjuk, hogy lennie kell, akkor adjunk meg keresőszavakat a kép mellé, és így más biztos eredményre számíthatunk.  Ha nem is talál képet, mindig ad nekünk “Hasonló Képeket”, amikre tovább keresve akár a végtelenségig szűkíthetjük a keresésünket. Úgy gondolom, ez sok embernek nagyon hasznos funkció lesz a jövőben, és pár év múlva már fel sem tűnnek, hogy ezek valaha újdonságok lehettek, hanem csak használjuk, mintha mindig is léteztek volna, legyen szó akár a képtartalom szerinti keresésről, vagy akár a szintén újdonságnak számító hang alapján történő keresésről.