Rádió 7-es műsor – Blogok és Social media

ekkor: 2013-05-02 · Kategória: Rólam

Blogok és Social média

A téma ezúttal az volt, hogy kinek is érdemes Blogokat készítenie és milyen megfontolásból. Mostanában többen feltették nekem a kérdést, hogy miért is jó egy egyedi blogot készíttetni, és miben más ez, mint mondjuk egy ingyenes Blog-rendszert használni, vagy akár a facebookot.

Erre a válaszom az, hogy valakinek egyáltalán nem jobb. mindig el kell dönteni, hogy mik a pontos céljaink a bloggal. Ha csak arra törekszünk, hogy magánemberként ismerkedjünk másokkal, akkor természetesen nagyobb hatékonysággal használhatjuk a különféle közösségi rendszereket, mint például a facebookot, és az iwiw-et… Ha mindenképpen gondolkodunk azon, hogy elindítunk egy hobbi-blogot, akkor is természetesen jobb ezt kipróbálni ingyenes alapokon. Erre ott van a blog.hu, a wordpress.com, a blogter, freeblog stb… Ezeken letesztelhetjük magunkat: Vajon csak egy hirtelen fellángolásról volt-e szó vagy igazán komolyan gondoljuk a blog írást?

Ingyenes Blogmotorok (Külső szolgáltató)

Más részről meg kell vizsgálni a célokat is. Ha a hobbink később várhatóan a hivatásunk is lehet, akkor természetesen jobb mihamarabb összeállítani egy referencia lapot (a legjobb ezt is blog alapúan megtenni) és a lehető legtöbb infót felrakni a témával kapcsolatban. Ez azért is lehet hatásos, mert megismerkedhetünk a többi azonos érdeklődésű emberrel, és ők is megnézhetik, hogy milyen szinten űzzük az adott témát. Egy közösségi portálon olyan nagy a “nyüzsgés”, hogy nehéz kitűnni a tömegből, egy egyedi honlappal azonban jóval egyszerűbb a dolgunk.

Persze mostanában már bárki tud (ingyen is) blogokat üzemeltetni, meg is látszódik a minőségben és a lapok sokaságában. Én azonban azon a véleményen vagyok, hogy igazán jól működő blogot csak akkor lehet írni, ha valóban szakmaiak, tárgyilagosak vagyunk és mindig friss információkat tudunk szolgáltatni a látogatóknak. Az ingyenes blogoknak sok előnye van: rengeteg regisztrált tag, összefüggő keresőrendszer, időt spórolhatunk magunknak a beállítások miatt, és természetesen rendkívül felhasználóbatár használat.

Ezen felül a hátrányokról se feledkezzünk meg: Az ilyen ingyenes oldal NEM A TIED. Reklámokat kell kihelyezned annak érdekében, hogy a blogod megfelelő publicitást kaphasson. A blogodhoz csak regisztrált tag szólhat hozzá, aki nem a te lapodra van beregisztrálva, hanem a központi blogrendszerhez. Készíthetsz hozzá sablonokat, de rengeteg a hátrány ezzel kapcsolatban. A kezed meg van kötve. Ezen felül a tárhely is véges, illetve nem tölthetsz fel bármilyen jellegű tartalmat.

Saját tárhely és domain előnyei

A fent említett dolgokkal szemben egy saját tárhely rengeteg előnnyel járhat (persze, ez nem ingyen van). A saját domain manapság már egyáltalán nem megfizethetetlen (gyakorlatilag éves szinten 2-3.000Ft-ért már kapunk). Ehhez nézünk egy 1Gb-os tárhelyet (éves szinten nagyjából 10.000Ft-ért), akkor már sokkal nagyobb szabadságot kaptunk a blogunkat illetően. Mi választhatjuk meg a rendszert (Rengeteg nyílt forráskódú CMS várja, hogy használjuk, pl.: WordPress, Joomla, Drupal stb…), a kinézet is a mi kezünkben van, a saját domainnév pedig komolyabb benyomást kelthet. Ez a mi lapunk lesz teljes mértékben, mi dönthetünk arról, hogy használunk-e reklámokat, vagy nem, engedjük-e tagjaink számára a különféle reakciókat. Azt is meg kell említeni azonban, hogy olykor nehezebb lehet egy saját weboldalt beindítani, mivel kevesebb a “hátszél”, mint egy külső szolgáltató által üzemeltetett oldalon.

Rádiós műsor

A bevezető után meghallgatjátok az ezzel kapcsolatos rádiós műsoromat, melyben többek közt a fent említett dolgokról beszélgetünk Nagy Ágival, a Rádió 7 műsorvezetőjével. Ezen felül még helyet kapott a műsor végén, egy kis Social mediával kapcsolatos adatvédelem is. Ha van kérdés nyugodtan fel lehet tenni! A műsor kivonata egyébként a Promenad.hu-n is megtekinthető!

Képek a stúdióban

f3ec0b238bebdb3b61d42ed0e42fa83d_big

e955d2c43b693634a9d1f817e2832218_big

cc78fb13041465feda5d8982b57a181f_big

0ad8add1349b4d9446fc355d3fcc93c4_big

8e30c7936d22af2c06ad0a65852367f8_big