Xenon Fényszórók egy Ford Gt-nek

ekkor: 2011-10-03 · Kategória: Photoshop

Ford GT tuning

Bemutatok egy trükköt, amivel az effektjeinket könnyebben tudjuk majd kezelni. Ebben a tutorialban egy Xenon világítást fogunk szerkeszteni egy Ford GT-nek.

Kép kiválasztása

Az alapképet a neten találtam természetesen, egy 1024x768as háttérről beszélünk.

Letölthető innen is!

1. Lépés

Készítsünk egy réteget és helyezzük az alap rétegünk fölé (Ctrl+Shift+N). Fessük teljesen feketére például a kitöltő eszközzel (Paint Bucket Tool – “G”)! Rejtsük el a réteget, a kis szem ikonra kattintva a Layers panelon. Ennek később még jelentősége lesz!

2. Lépés

Keressük ki a Lens Flare Effektet a Menüben (Filter->Render->Lens Flare) úgy, hogy közben az alap rétegünk van kijelölve.

3. Lépés

Nyissuk meg az Effekt ablakát, és ott hagyjunk alapon mindent. Helyezzük el a fényt az egyik fényszóróra. Próbáljunk meg minél pontosabbak lenni a megfelelő hatás érdekében! Nagyobb felbontásnál érzékenyen kell elhelyeznünk a képen a fényt, mivel nagyon kicsi a megjelenített beállítási felület. Ha megvagyunk OKézzuk le és vonjuk vissza (undo) az egészet a CTRL+Z gombokkal! Ha nem sikerülne visszavonni, akkor keressük ki a History ablakot és ott kattintsunk az utolsó előtti műveletünkre. Nem vicc, mindjárt világos lesz miért van erre szükség…

4. Lépés

Jelenítsük meg a felül lévő rétegünket és ismételjük meg az előbb beállított effektünket. Mivel a Photoshop megjegyzi, elég Ha belekattintunk a Filter menübe és ott legelső menüpontunk a “Lens Flare” lesz. Gombkombinációval is megtehetjük a legutolsó effekt ismétlését, ehhez használjuk a CTRL+F gombokat. Nos erre a visszavonásra azért volt szükség, mert külön rétegre akartam helyezni a fényeffektust és ennek ez a legegyszerűbb módja. Üres rétegre nem alkalmazhatunk effekeket, tehát ha úgy tetszik átvertük a Photoshop-unkat. Mivel az eredeti rétegen helyeztük el elsőnek az effektust, ezért a fekete rétegen is a megfelelő helyen lesz majd.

5. Lépés

A fekete rétegünkön alkalmazzunk egy Réteg Effektet, állítsuk Sreen-re a Layers ablakban. Most ami fekete volt, átlátszó lesz, így megkaptuk a “Lens Flare” Effektust leválasztva az eredeti rétegünkről.

6. Lépés

Az effektünkkel innentől kezdve külön rétegként bánhatunk. Ahhoz, hogy a Xenon hasonló színt kapjunk, adtam egy szűrőt a felső rétegemre, méghozzá a “Hue/Saturation“-t. Ezt a CTRL+U gombokkal tehetjük meg, vagy a menüben is elérhető az alábbi helyen: Image->Adjustments->Hue/Saturation. Jegyezzük meg az alkalmazott beállításainkat, mert a későbbiekben majd meg kell ismételnünk a másik fényszóróval is. Én a színezetet állítottam a -135-ös értékre, ami egy kékes árnyalat.

7. Lépés

A másik fényszóróval pedig meg kell ismételnünk az eddigi pontokat, az elejétől. Ügyeljük arra, hogy éppen melyik rétegben vagyunk és akkor nem lesz gond. Természetesen a második fényszóró erejét a Lens Flare Effekt ablakában csökkentettem, 80%-ra, így nem annyira szembetűnő az effekt ismétlése.

8. Lépés

Még egy kis csinosítgatás (Diffuse Glow) és kész is a végtermékünk: