Vízcseppek készítése Photoshoppal

ekkor: 2011-09-17 · Kategória: Photoshop

Szeretnél vízcseppeket a képeidre?

A megvalósítás egyszerű, mindegyik Photoshop verzió képes rá. Pár lépésből bemutatom, hogyan lehet a leggyorsabban látványos vízcsepp-effektust létrehozni. Nem kell hozzá sem alapkép, sem trükközés. Egyedül némi ecsetkezelés és a Layer Style-ok ismerete kell hozzá.

A méretek és a háttér

A képem mérete 1000x1000px. A háttér bármi lehet. A szín kiválasztása után a kitöltést, vagyis a Paint Bucket Tool-t (‘G’ betű lenyomásával) alkalmaztam, a végeredmény egy teljesen egyszínű háttér, semmi trükk…

Az ecset kiválasztása

Az alapbeállításban megtalálható ecsetpaletta nekünk tökéletes, hiszen csak egy sima, kör alakú ecsetre van szükségünk. Válasszunk kb 30px átmérőjű ecsetet. Fontos, hogy az ecset élei ne ködösítettek, hanem élesek legyenek.

Az ecsetünk alakítása

Ha megtaláltuk a megfelelő ecsetet, akkor kezdjük el alakítani. Ehhez egy külön ablak lesz segítségünkre, melynek a neve találóan: Brush (ecset). Az ablakot előhívhatjuk az ‘F5‘ gomb lenyomásával, illetve kikereshetjük a menüben is: Window -> Brush. Ha előugrott az ablak, akkor kattintsunk a “Brush Tip Shape” pontra, ahol alul megtalálhatjuk a “Spacing” vagyis a “Helyköz” beállítást, ezt kell 60%-ra raknunk. Erre azért van szükség, hogy mikor folyamatosan rajzolunk az ecsettel, a megfelelő távolságot tartani fogja a lenyomatok közt.

Következő lépésünk a Shape Dynamics (Ecset Dinamika) pont. Itt is kövessük a megfelelő beállításokat, ahogy a képen megtalálható. Az alsó ábra próbálja szemléltetni, hogy milyen is lesz majd a végleges ecsetkezelés.  A beállításaim: Size Jitter: 100%, Minimum Diameter: 0%, Angle Jitter: 30%, Roundness Jitter: 100%, Minimum Roundness: 60%.

A Scattering menüpontban állíthatjuk be, hogy ecsetünk mennyire szórjon. A szórás (Scatter) legyen a legnagyobb, tehát 1000%-os. A Count legyen 1, Count Jitter 100%.

Az alsó képen nyomon követhetjük, hogy mindent jól csináltunk-e. Ha hasonlít az itt látható képre, akkor jó úton járunk.

Rajzolás az “új ecsettel”

Nincs más hátra, próbáljuk ki az új funkciókkal felvértezett ecsetünket. Ne feledjünk előtte egy új réteget létrehozni, amit megtehetünk a Ctrl+Shift+N gombokkal. Nem kell telerakni az egész képet kis pöttyökkel, a kevesebb néha több, de persze ízlések és pofonok. Az enyém valahogy így mutat:

Az vízcsepp réteg effektelése

Kezdjük meg az új rétegünk effektelését. Ezt a Blending Options ablakkal tudjuk megtenni, illetve az itt található számos menüponttal. Előhozhatjuk a Layer -> Layer Style -> Blending Options menükben való navigálással, vagy egyszerűen kattintsunk a rétegünkre jobb gombbal és ott válasszuk a Blending Options pontot. Ha megvan, akkor rögtön a fő menüpontban vegyük le az Opacity-t 75%-ra és a Fill Opacity-t 0%-ra. Nem kell megijedni az eredmény láttán, ugyanis el fog tűnni a rétegünk teljesen, de ez a terv része.

Folytassuk a többi menüponttal, amik itt találhatóak. Első a sorban a Drop Shadow, itt a Blend Mode legyen a “Color Burn”, az Opacity pedig 10%. A Distance, Spread és a Size pedig legyen 5px illetve %, én bónusznak ráadtam még az Anti-alias szűrést is.

Következő beállítandó menüpont az Inner Shadow rész. Szintén legyen “Color Burn” a megjelnítés módja. Opacity 10%, Distance: 9 px, Choke: 5%, Sizes: 10px, Anti-alias szűréssel.

Következő az Inner Glow. Itt a Blend Mode legyen Screen, ez az alap beállítás egyébként. Opacity 5%, Choke: 5%, Size: 35px, Range és Jitter pedig 100%.

Következő a Bevel and Emboss, ez fogja megadni a képünk 3d-s hatását igazán. A Depth (Mélység) legyen 90%-os. A Size 7 px, a Soften 3px. Nagyon fontosak az árnyékolás (Shading) címszó alatti beállítások, itt ügyeljünk a pontosságra. Az Angle legyen 90° és az Attitude pedig 75°! A Highlight Mode legyen Linear Light, és az Opacity 90%. A Shadow Mode pedig legyen Normal és az Opacity 65%.

Ezzel készen is vagyunk, sima, egyszerű ecsetkezeléssel és effektekkel hoztunk létre élethű vízcsepp hatást, melyet ráilleszthetünk bármilyen háttérre. Mivel külön rétegben csináltuk meg, elmenthetjük és akár több képre is ráhelyezhetjük, nem kell minden alkalommal megcsinálni a tutorialt… ha észrevétel, kérdés van, tegyétek fel bátran!

A végső képünk