Névjegykártya-látványterv Photoshop-pal

ekkor: 2013-06-18 · Kategória: Photoshop
×A grafika elkészítéséhez az Adobe Photoshop CS4, vagy újabb verziójára lesz szükség!

Realisztikus látványterv-sablon készítése – 1.rész

Most következő két részes tutorialomban bemutatom, hogy viszonylag kevés trükk segítségével miként készíthetünk egy olyan látványterv (angol nevén “mock-up”, vagy “mockup”) sablont Photoshop-pal, ami kétoldalú névjegykártyák valósághű prezentálására szolgál. Az ilyen jellegű sablonok lényege, hogy egyszer kell elkészíteni az alapot és a jövőben néhány kattintással változtathatjuk a tartalmát újraszerkesztés nélkül.

1. lépés

A Photoshop megnyitása után hozzunk létre egy új, 1280 x 1024 pixel méretű dokumentumot, a felbontás legyen 300 dpi, Color Mode-ot pedig állítsuk CMYK-ra:

nevjegy_latvany_003
Most Ctrl + O kombóval nyissunk meg valamilyen nagy felbontású fa asztalra hasonlító textúrát. Kereshetünk ilyet ingyenes textúra gyűjteményekben, de az általam használt is letölthető innen:

Asztal textúra letöltése

nevjegy_latvany_004
Húzzuk az előtérbe a textúra ablakát, majd váltsunk Move Tool-ra (“v”) és húzzuk át a fa mintát a munkaterületünkre a képen látható módon:

nevjegy_latvany_006
Ezután lépjünk szabad alakítás módba (Free Transform) a Ctrl + T kombinációval és méretezzük az asztal textúrát, illetve a fogópontok segítségével, az Alt, és Ctrl nyomva tartása mellett torzítsuk a réteget a képen láthatóhoz hasonlóan:

nevjegy_latvany_007
Most hozzunk létre egy új réteget a Layer > New > Layer menü alól, vagy használjuk a Ctrl + Shift + N kombót, vagy a Layers palettán jobboldalon a New Layer ikont:

nevjegy_latvany_009
Ha ez megvan, akkor váltsunk Brush Tool-ra (“b”) és a felső eszköztáron állítsuk át az ecsethez tartozó paramétereket. Master Diameter legyen 200, a Hardness pedig 0%:

nevjegy_latvany_010
Legyen aktív a legutóbbi rétegünk. Az előtér kitöltőszínét állítsuk 100% – os feketére, majd az ecset használatával alkossunk valami hasonlót, mint a képen:

nevjegy_latvany_012
Ha ezzel megvagyunk, akkor váltsunk vissza Move Tool-ra (“v”) és kapcsoljuk ki a réteg láthatóságát a mellett lévő szem ikonnal és helyezzük az asztal textúra alá. Ezzel most félre tettük, de később kelleni fog:

nevjegy_latvany_014
Most legyen aktív az asztal minta. Kattintsunk a réteg nevére jobb egérrel, majd válasszuk a Blending Options menüpontot:

nevjegy_latvany_015

Pipáljuk be a Gradient Overlay effektet és a színátmenetes kitöltés legyen a képen láthatóhoz hasonlóan szürke színből áttetszőbe tartó átmenet:

nevjegy_latvany_018
Blend Mode legyen Color Burn, az Angle értéket állítsuk 180 fokra, a Scale mezőbe pedig adjunk meg 70%-ot. Így olyan hatást érhetünk el, mintha egy irányból megvilágítanánk az asztalt:

nevjegy_latvany_019

2. lépés

Az alapok után most hozzunk létre egy új dokumentumot (Ctl + N), melynek mérete legyen 85 mm x 55 mm (EU szabvány névjegy), a felbontás legyen 300 dpi, a színmód pedig CMYK:

nevjegy_latvany_020
Move Tool segítségével húzzuk az új dokumentumunk üres rétegét a látványtervünkbe egy új rétegként:

nevjegy_latvany_023
Ezt követően jobb klikk az új réteg nevére, majd alakítsuk intelligens objektummá a Convert to Smart Object paranccsal:

nevjegy_latvany_024
Méretezzük át kissé a névjegy alapot, majd kattintsunk rá jobb egérrel és válasszuk az alakítási lehetőségek közül a Distort nevűt:

nevjegy_latvany_027
Mozgassuk az objektum körül lévő fogópontokat, hogy valami hasonló fogadjon bennünket. Teremtsük így meg a kártya térhatását. Ha kész, üssünk Entert, hogy a formázás életbe lépjen:

nevjegy_latvany_029
Jobb klikk a réteg nevére, majd Blending Options menü és az effektek közül alkalmazzuk a Drop Shadow-t, hogy némi árnyékot kölcsönözzünk a kártyának. Az alább értékekhez hasonlókat használjuk:

  • Blend Mode: Multiply
  • Opacity: 85
  • Angle: 120
  • Distance: 4 px
  • Spread: 10 %
  • Size: 8 px

nevjegy_latvany_031
Az árnyék után alkalmazzunk egy Gradient Overlay effektet, hogy egy felületi árnyék hatást is kapjon a lap. Használjuk a képen látható, szürkéből transzparensbe tartó átmenetet, majd az effekt Opacity paraméteréhez adjunk meg 35% körüli értéket, hogy ne legyen olyan kontrasztos:

nevjegy_latvany_035
Ha ezzel megvagyunk, jobb katt a réteg nevére, majd Duplicate Layer:

nevjegy_latvany_037
A másolatot rendezzük, alakítsuk valahogy a képen láthatóhoz hasonlóan a már bemutatott módszerrel:

nevjegy_latvany_038
Készítsünk egy újabb másolatot, amit az előző két réteg alatt helyezzünk el és alakítsuk valahogy így, mint a képen. Természetesen teljesen mindegy, hogy milyen elrendezést alakítunk ki, mindenki dolgozzon úgy, ahogy neki tetszik, ez csupán az én verzióm.

nevjegy_latvany_042
Most a legfelül lévő kártya árnyékán állítsunk egy kicsit, vegyük halványabbra. Én az alábbi értékeket használtam:

  • Opacity: 50%
  • Distance: 2 px
  • A többit békén hagytam

nevjegy_latvany_045
Ha ezzel megvagyunk, akkor a középső kártyához tartozó rétegről készítsünk egy másolatot. Jobb klikk a rétegen > Duplicate Layer:

nevjegy_latvany_046
Ezt követően jobb klikk a másolaton, majd Rasterize Layer. Így visszaalakítottuk intelligens objektumból sima raszteres réteggé:

nevjegy_latvany_047
Alkalmazzuk rá a Color Overlay effektet. Az Opacity értéket állítsuk 60%-ra. Használjuk az alább láthatóhoz hasonló majdnem fekete színt, majd a képen látható módon helyezzük át a réteget, hogy a rétegsorrendben az legyen legalul:

nevjegy_latvany_049 nevjegy_latvany_051
Ha ez kész, akkor vegyük le a rétegünkről a Drop Shadow effektet, majd másoljuk le és pozicionáljuk, torzítsuk a másolatot az alábbihoz hasonló módon:

nevjegy_latvany_055 nevjegy_latvany_056
Igazítsunk a két sötét lapunkon, hogy kicsit távolabb legyenek a fehér kártyáktól. Ezzel érjük el, hogy mélyebb árnyék keletkezzen és olyan hatása legyen, mintha e feljebb lévő rétegek térben is valóban feljebb lennének. Az igazítás után mindkét árnyék-rétegre egymás után alkalmazzunk elmosást a Filter > Blur > Gaussian Blur effekt segítségével. Az effekt Radius értékéhez adjunk meg 8-at:

nevjegy_latvany_058 nevjegy_latvany_063
Most a felső fehér kártya kivételével jelöljük ki a képen látható rétegeket (Shift segítségével) és kijelölt állapotban nyomjunk Ctrl + G kombinációt, hogy csoportba foglaljuk őket. A legfelső kártya-rétegnek és a csoportnak is adjunk valami beszédes nevet. Nálam “Hatlap_top” és “Hatlap_tobbi”

nevjegy_latvany_065 nevjegy_latvany_067
Jelenleg ott tartunk, hogy az alapunk fele készen van. A tutorial második részében ráhúzzuk az eddig elkészített részletekre a névjegykártyák hátlapját, majd készítünk alapot ez előlapoknak, azokra is rátesszük a grafikát, majd legvégül csinosítunk az egész kompozíció látványán egy kis megvilágítás és mélységélesség-hatás hozzáadásával.

Folyt. köv. hamarosan