Mozaik Hatás Photoshoppal

ekkor: 2011-11-06 · Kategória: Photoshop

Mozaik Hatás

Ebben a tutorialban bemutatom, hogyan készíthetsz egy érdekes Mozaik hatású képet, amit felhasználhatsz háttérnek, effektnek, díszítésnek vagy amire szeretnél.

1. Lépés

Készíts új dokumentumot 1000px szélesség és 600px magassággal. Töltsd ki fekete színnel a hátteret, majd kattints kétszer a (background) rétegre, ez lesz a későbbiekben az effektünk háttere.

2. Lépés

Ehhez a tutorialhoz Akciókat (actions) fogunk használni. Ezeket úgy tudod előcsalni, hogy megkeressük az ablakot Window -> Actions vagy Alt+F9. Ha megvan, akkor nincs más dolgod, mint Új akciót készíteni a megjelenő ablakban (Create new Action).

Miután új réteget készítettél, alkalmazd a következő szűrőt: Filter -> Render -> Clouds. A layer módot cseréld le “Screen” beállításra. Erre azért van szükség, hogy hatás minél véletlenszerűbb legyen majd.

3. Lépés

Alkalmazd ezt a szűrőt is: Filter -> Pixelate -> Mosaic, a következő beállításokkal:

Az eredményünk eddig így néz ki:

4. Lépés:

Alkalmazd a következő szűrőt: Filter -> Sketch -> Reticulation, a következő beállításokkal:

Most állítsuk le a rögzített akciónkat. Ezt a következő képen látható ablakban tudod megtenni, alul a Stop gombbal. Győződj meg róla, hogy a következő dolgok szerepelnek sorrendben az akciódban: Réteg készítése, Clouds (Felhő szűrő), Set current Layer, Mosaic és Reticulation szűrők alkalmazása. Ha véletlenül egyéb akciók is belekeveredtek a dologba, azokat nyugodtan törölheted, hogy ne zavarják a munkádat.

5. Lépés

A felvett akciónkkal időt spórolunk magunknak. Az akció lejátszás gombjával ismételjük el a műveleteket 6-7-szer, hogy az összes fekete hely eltűnjön, így kapunk majd tökéletes mozaik “téglácskákat“, amik tökéletesen fognak látszódni.

Az eredményünk eddig így néz ki:

Vonjuk össze a sok réteget, a “Merge Layers” paranccsal, vagy a CTRL+E gombokkal. Miután összevontuk őket cseréljük le a Layer módot megint, “Screen” beállításra. Most összesen 2 rétegnek kell lennie, egy háttérnek, és egy összevont rétegnek, ami a mozaik hatást tartalmazza.

6. Lépés

Még egy szűrőt alkalmazzunk: Filter -> Sketch -> Photocopy, a mozaik rétegen. Részletek: (Detail: 24 és Darkness:1)

7. Lépés

Fordítsuk meg a réteg színeit (Invert Colors) a Ctrl+I gombokkal.

8. Lépés

Állítsunk be auto kontrasztot, a következő menüben: Image -> Auto Contrast. (Régebbi Photoshop verziók esetében az Image -> Adjustments menün belül található).

9. Lépés

Készíts egy új réteget, a Layer Mode legyen “Overlay”, majd válassz ki egy ecsetet (brush) aminek a széle elmosott (soft round), kb 80px-el átmérőjű, és a legsötétebb négyzetek széleire fehér színnel maszatolj egy kicsit. Ez teljesen ízlés kérdése.

10. Lépés

Vonj össze minden réteget, kivéve a Háttér réteget. Ezt ugye a CTRL+E-vel tudod megtenni. Utána duplázd meg a mozaik réteget (CTRL+J). A végeredmény így fest majd:

A másolt rétegre alkalmazz egy Blur szűrőtFilter -> Blur -> Gaussian Blur. A réteg mód legyen Overlay.

11. Lépés

Duplázd meg még egyszer az előbbi effektet, hogy fokozd a hatást. CTRL+J. Ha megvagy ezzel, akkor vonj össze megint mindent kivéve a háttér rétegedet.

12. Lépés

Jöhetnek a színek, én kék színezetet választottam, de természetesen ízlés szerint lehet bármilyen színeket belevarázsolni az effektünkbe. Alkalmazzuk a következőt: Image -> Adjustments -> Hue/Saturation, a következő beállításokat használd:

13. Lépés

Adjunk hozzá egy kis perspektivikus eltolást, hogy fokozzuk a térbeli hatást. Ez a következő menüben érjük el: Edit -> Transform -> Perspective. Toljuk el a képen látható módon.

Ha soknak gondolod az életlenített részeket, akkor készíthetsz kivágást a jelenlegi képedből: Használd a kivágás eszközt (Crop Tool).

A végső Képünk

A végső képünkre adtam egy kis Hue/Saturation effektet, méghozzá gyorsmaszk módban. Így lett teljes a színezet.