Meteor-szerű szöveg készítése Photoshop-pal – 2. rész

ekkor: 2013-07-12 · Kategória: Illustrator, Photoshop
×A grafika elkészítéséhez az Adobe Photoshop CS4, vagy újabb és esetleg az Adobe Illustrator cs5, vagy újabb verziójára lesz szükség!

Szikrákat szóró meteor létrehozása szövegből – 2. rész

A tutorial második részében ezúttal kialakítjuk a meteor elejénél lévő tűzgolyót, állítunk kicsit a szöveg színén, hogy olyan hatást keltsünk, mintha a tűz színezné meg, majd létrehozunk apró szikrákat a meteor körül.

5. lépés

Legyen aktív a “langok” réteg és válasszuk a Filter > Liquify szűrőt:

meteor_083
A felugró szerkesztő ablakban válasszuk a Turbulence Tool-t, majd az eszközhöz tartozó Brush Size értéket állítsuk 40-re:

meteor_084 meteor_085
Az eszköz használatával alakítsunk ki a képen láthatóhoz hasonló formát a tűzgolyóból annak “elkenésével”:

meteor_086
Ha ezzel megvagyunk, válasszuk az Edit > Transform > Warp opciót:

meteor_087
A tűz körül megjelenő hálót alakítsuk a képen láthatóhoz hasonlóan a fogópontok, illetve az azokhoz tartozó érintők mozgatásával:

meteor_088
Készítsünk egy másolatot a “langok” rétegről, nevezzük el “tuz_2” – nek és a rétegsorrendben tegyük az eredeti réteg fölé:

meteor_092

6. lépés

Hozzunk létre most egy új réteget “sarga_feny” névvel, majd egy szintén újonnan létrehozott “tuz” csoportba pakoljuk bele a tűzgolyóhoz kapcsolódó rétegeinket:

meteor_094
Legyen most aktív a “sarga_feny” nevű réteg és az Elliptical Marque Tool (M) segítségével hozzunk létre egy hasonló kijelölést, mint a képen látható, majd Ctrl + T-vel lépjünk alakítás módba és forgassuk el:

meteor_095 meteor_096
Ezt követően Layer > Modify > Feather, majd a Feather Radius értékmezőbe írjunk 80-at:

meteor_098
Ha ezzel megvagyunk, akkor váltsuk az előtér színt fehérre, majd a Paint Bucket (G) segítségével töltsük ki a lágy peremmel ellátott kijelölést ezzel a fehér színnel:

meteor_099 meteor_100
Most jobb klikk a réteg nevére > Blending Options > Color Overlay. Az effekthez tartozó színt változtassuk meg a képen láthatóhoz hasonló világos narancs árnyalatra, majd a Blend Mode-ot állítsuk Multiply-ra:

meteor_101 meteor_102
A fényt tartalmazó réteget mozgassuk a “tuz_1” réteg alá tűzgolyó sorrendjének aljára:

meteor_105
Most az alábbi három képen látható módon változtassuk meg a “langok” réteg tulajdonságát Lighter Color-ra, a “tuz_1” rétegét Lighten-re, a “sarga_feny” réteg pedig legyen Multiply:

meteor_106 meteor_107 meteor_108
Jelenleg valahogy így fest a grafikánk:

meteor_109

7. lépés

Az utolsó lépésben szikrákat adunk az eddigiekhez. Ehhez saját ecsetet fogunk használni. Hozzunk létre egy “szikrak” nevű csoportot, azon belül pedig egy új réteget (nem adtam neki nevet, mert úgyis csak ez az egy lesz), amit töltsünk ki fekete színnel a Paint Bucket Tool használatával. Változtassuk meg a rétegtulajdonságát Color Dodge-ra:

meteor_112
Váltsunk Brush Tool-ra (B), majd hozzuk elő a Brushes palettát az F5 leütésével:

meteor_114
A Brush Tip Shape paraméterek közül a Diametert állítsuk 4-re (a képen helytelenül 12 szerepel). Angle: 0 fok, Roundness: 100%, Hardness: 100%, a Spacing checkbox legyen aktív. értéke pedig 270. Ezzel pöttyökből álló szaggatott mintát kapunk:

meteor_115
Lépjünk tovább. Scattering csoportot tegyük aktívvá a checkbox-szal, majd a következő paramétereket alkalmazzuk:

  • Scatter: 600
  • Both Axes: pipa be
  • Control: Off
  • Count: 2
  • Count Jitter: 100%
  • Control: Off

meteor_118
Mentsük az ecsetet új ecsetként “szikra” néven. (A képen továbbra is 12 pt vastag ecset szerepel, helytelenül. Az érték 4.)

meteor_119
Állítsuk át az előtér színt teljesen fehérre, majd válasszuk az újonnan készített “szikra” nevű ecsetünket a felső eszköztáron lévő ecsetek közül:

meteor_124 meteor_127
Ha ez megvan, akkor a “szikrak” csoportot pakoljuk a rétegsorrendben a “tuz” csoport alá, majd a Brush Toolt használva fessünk a szikrás rétegünkre valami hasonló mintát az ecsettel, mint a képen:

meteor_128_b
Ha ezzel megvagyunk, válasszuk a Filter > Blur > Motion Blur szűrőt és alkalmazzuk a szikrákra a bemozdulás effektet. Angle: -40, Distance: 4 px:

meteor_122
Legvégül a meteor csóváján én még méreteztem egy kicsit. Nagyobbra vettem, kicsit forgattam, hogy elmosódottabbnak hasson

Ha minden jól ment, valami hasonló végeredmény fogad majd minket:

Meteor szöveg