Fotókból Stencil Készítése

ekkor: 2011-12-10 · Kategória: Photoshop

×A turorial Photoshop szoftvert igényel!

Készítsünk stencileket!

Volt már szó stencilekről ezen a lapon, most bemutatom, hogyan lehet fotóinkból egy stencil alapnak kitűnően használható kétszínű fekete fehér képet készíteni. Természetesen az eljárás nem csak stencilekhez használható fel, hanem minden olyan műveletben, amihez egy lebutított kép szükséges, de azért az éleknek be kell mutatniuk a témát. A fórumon például gravírozás miatt kérték ezt a tutorialt. Előre leszögezném, hogy a nagy stencilgyárosok maguk rajzolják az éleket, ami azért nagy különbség. Ebben a tutorialban simán csak szűréssel oldjuk meg  ezt a feladatot, az egyszerűség kedvéért Photoshoppal.

Az alapképünk!

Mivel karácsonyi hangulatban vagyunk, ezért egy csinos ünnepi full HD hátteret választottam, amit itt le is lehet tölteni természetesen.

1. Lépés

Tetszőleges képünk megnyitása után alkalmazzuk a “Háttérből Réteg” parancsot a Rétegek ablakunkban. (Layers -> Layer from Background) Erre azért van szükség, hogy minden munkafolyamatot végre tudjunk hajtani a képpel.

2. Lépés

Tegyük fekete-fehérré a képünket. Természetesen ez a fekete és fehér minden árnyalatát foglalja magában. Ez a lépés nagyon meghatározhatja a végeredményünket. Akik fogalkoztak már képszerkesztéssel, biztosan tudják, hogy a fekete-fehér képek tónusait is eltolhatjuk. Itt is működik a szín szerinti kiemelés, csak ugye kevesebb színnel. Ha a végső képünkön ki szeretnénk elemelni egy bizonyos momentumot a képen, akkor próbáljuk meg azt kiemelni a többi rész közül. Ezt úgy tehetjük meg, ha az Image -> Adjustments -> Black and White szűrőre kattintunk, vagy lenyomjuk a Alt+Shift+Ctrl+B billentyűket. Ha végeztünk az átalakítással, akkor nyomjunk egy okét!

Itt jól látható, hogy a fekete-fehér szűrőn belül is alkalmazhatjuk a színkiemelést…

3. Lépés

Ezután alkalmazzuk a Posterize effektet, amit szintén a Image -> Adjustments -> Posterize menüben találunk meg. Itt fontos, hogy csak 2 színű legyen a végeredmény, tehát a Levels=2! Láttam pár külföldi tutorialt, ahol ezt a lépést kihagyták, és helyette a Poster Edges Szűrőt alkalmazták, de szerintem a végeredmény nem lesz annyira optimális, mint ennél a változatnál. Persze ízlések és pofonok…

4. Lépés

Mivel a jelenlegi eredményünk nagyon zavaros, ezért az éleket folyamatosabbá kell tennünk. Erre tökéletes megoldás a Cutout (Papírkivávás) szűrő. A következő menüben érjük el: Filter -> Artistic -> Cutout.

A beállítások a következők: Number of levels: 2, Edge Simplicity: 1, Edge Fidelity: 2.

5. Lépés

Látható, hogy a feketének egyéb színárnyalatai is bekerülhetnek a szűrő miatt a képünkbe, ezért szükség van még egy utolsó effektre. Ez nem lesz más, mint a Threshold. Elérése: Image -> Adjustments -> Threshold. Itt a csúszkát ízlés szerint toljuk el jobbra vagy balra (attól függően milyen részletességet szeretnénk az adott képnél), hiszen már a célegyenesben vagyunk. Ez lesz a végeredmény…

A végeredmény tehát így fest

Összegzés

A végeredményünk természetesen pixeles lehet, mivel nem tartalmaz semmilyen árnyalatot, csakis fekete és fehér szín található benne. Azt is aláírom, hogy pár képnél nehéz megtalálni a megfelelő beállításokat, de egyiknél sem lehetetlen. Ha másképp nem megy, akkor el kell különíteni a kép egy részét (kivágással vagy kijelöléssel) és úgy külön beállítani a kívánt hatást, majd visszahelyezni az eredeti képre. Olyanról is hallottam ,hogy mások ilyen tutorialok alapján vektorosan újrarajzolják az éleket. Talán ez lehet a legminőségibb megoldás a stencilgyártás terén. Sok sikert mindenkinek!