Ecsetek vagy brushok használata

ekkor: 2012-12-11 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan, Photoshop

Mire is jók az ecsetek?

A képszerkesztő programok közös hangja az ecsetkezelés. Már a paint is rendelkezett ecsetekkel, melyek tulajdonképpen olyan alakzatok, melyek sokszorozásával egy képet hozhatunk létre, ha az egér gombját nyomva tartjuk. Minden valamire való rajzoló program tartalmaz ilyen ecseteket, ezért nem meglepő, hogy az ecsetvezérlő fájlok kiterjesztése olykor kompatibilis más programokkal is. Ebben a cikkben azonban kifejezetten a Photoshop ecsetjeiről lesz szó.

Használat

Már a Photoshop korai verzióiban is volt lehetőség ecsetkészletek használatára. Ha rajzolni szeretnénk programunkkal, akkor valamilyen ecsetet fogunk használni erre a célra. Az ecseteket az ecset eszköz (Brush tool) lenyomásával lehet használni, melyet a ‘B‘ gombbal is előhozhatunk. Fontos, hogy az ecsetek minden esetben csak raszteres képalkotáshoz jók, tehát ennek tudatában használjuk őket. Csak raszterizált rétegre lehet velük alkotni, viszont az ecset eszközön felül a radír eszközzel (Eraser Tool) is bevethetőek az ‘E‘ betű lenyomásával. Ezzel természetesen jelentősen bővülnek lehetőségeink, még több dologra használhatunk egy-egy készeltet.

Az egész folyamat rendkívül egyszerű. Kiválasztjuk a megfelelő eszközt, létrehozunk egy réteget és már rajzolhatunk is az alapértelmezett ecsetekkel. Ha véletlenül nem jelenne meg eszköztárunkban automatikusan az ecsetkészlet vezérlő ablaka, akkor válasszuk ki az ‘Ablak‘ menüpontban, vagy nyomjuk le az F5 gombot. Ezt az ablakot egyébként elhelyezhetjük oldalt a munkaterületünkön kívül, ha gyakran fogjuk használni.

Ecsetkészlet ablak

Mint minden, ez az ablak is teljesen személyre szabható a Photoshopban. Ahogyan neve is sejteti, itt az ecsetkészletekkel lehet játszadozni, az ablak bezárása (x) alatt találunk egy beállítás ikont. Ott betölthetünk új ecsetkészleteket, törölhetünk vagy akár teljesen új egyedi készleteket is létrehozhatunk, meglévő ecsetjeinkből. Természetesen itt is kiválaszthatjuk azt az ecsetet a készletből, amellyel dolgozni szeretnénk.

Erre az ablakra egyébként a letöltött ecsetkészlet fájlokat (.abr) is rá lehet húzni (drag&drop) és akkor nem kell a beállításokban turkáljunk. Én személy szerint ezt a Nagy bélyegképes nézetet szeretem használni, mivel nagy felbontásban is jól látszódnak az ecsetek.

Ecset ablak

Ebben az ablakban a kiválasztott ecsetünk tulajdonságait tudjuk módosítani. Első a méret. Eredetileg az ecsetek készítői adott méretben, raszteresen megalkották az ecseteket, melyeket át lehet ugyan méretezni, de logikus, hogy ha egy kis méretben megalkotott ecsetet nagyítunk fel több ezer pixel átmérőjűre, akkor nagyon nagy lesz a minőségvesztés és életlen, homályos lesz az ecsetünkkel rajzolt terület. Ezért én azt szoktam tanácsolni, hogy minőségi ecseteket töltsenek le, a lehető legnagyobb felbontásban, mert az nem gond, ha csökkenteni kell a felbontás, de növelni nem igazán lehet (csak kis mértékben) minőségromlás nélkül. Ez a raszteres ecsetek egyik nagy hátránya.

Ezen felül beállíthatunk pozicionálást, keménységet és rengeteg olyan effektet, melyet akkor használunk ki, ha az egér gombjának folyamatos lenyomása mellett használjuk az ecseteket. Ezt most csak azért írom le, mert az ecsetek egy része nem erre lett kitalálva, hanem csak egyszerű ábra-elhelyezésre, mint mondjuk egy pecsét.

Billentyűzet kombináció

Ecset Mérete és Keménysége (Brush Size and Hardness)

Ctrl + Alt + Jobb Egér Gomb nyomva tartva (Win) vagy Control + Option + Katt (Mac). Ez után mozgassuk a kurzort jobbra és balra, így tudjuk növelni, csökkentetni az ecset méretét. Ha fel és le mozgatjuk, akkor az ecset keménységét állítjuk, vagyis a széleit halványítjuk, vagy élesítjük. Hasznos, ha ecsetünk méretét akarjuk állítani menük nyitogatása nélkül. Kell hozzá a Photoshop CS5, és a GPU gyorsítás engedélyezése!

Brushok vagy ecsetek létrehozása

Erről írtam már egy cikket, tulajdonképpen a dolog verziófüggetlen, lessétek csak meg, ha érdekel a téma, van belőle egy tutorial.

Ugrás a tutorialhoz! – Ecsetek létrehozása

Előnyök

  • Könnyű használat. (Nem a rajztudásra értem, hanem arra, hogy nem nehéz beállítani egy-egy ecsetet.)
  • Rengeteg ingyenes ecsetkészlet áll a rendelkezésre a neten.
  • Sok funkció és remek testre-szabhatóság.
  • Radírként is lehet használni őket.
  • Az új verziókban már vannak különleges tulajdonságú ecsetek is, melyek leutánozzák a valódi ecsetek mozgását.

Hátrányok

  • Raszteres képeknél használható egyedül.
  • Monokróm, tehát a kiválasztott színnel lehet csak létrehozni (utólag kell effektezni).
  • Mivel sok van a neten, rengeteg a silány minőségű is.
  • Néhány képen kifejezetten felismerhetőek a tipikus ábrák.
  • Maximum méret a CS5-ös verziónál 2500px, a CS6-ban már duplázták 5000px-esre.