Nagyítóban – Nik Ainley

ekkor: 2011-06-14 · Kategória: Nagyítóban

Nik Ainley

Aki teszteli a kreativitás határait

Mindig is vonzott a faltalálás és kísérletezés, talán ezért választottam régen a fizikát az egyetemen. Shoa nem gondoltam volna, hogy művész leszek. Egyszer viszont kaptam egy állást az egyetemi magazinnál 2003-ban. Ez volt ez első találkozásom a digitális művészetekkel, az illusztrációkkal, és az Adobe Photoshoppal. Hamar rájöttem, hogy könnyebben és élvezetesen fedezhetem fel a kreatív világ rejtelmeit, mint a természetes világét. Azonnal a rabja lettem.

Élveztem az új képességem gyakorlását, fejlesztettem a kreativitásom, és persze felfedeztem mindent, amit a Photoshop adhat. Minden szoftver képesség, vagy technika hozzásegít ahhoz, hogy megtaláljam a módját az egyedülálló képek készítésének és hogy elmélyedhessek a kreatív világ bugyraiban. Korai felfedezéseim között volt, hogyan használjak fel bizonyos dolgokat újra meg újra, hogyan készítsek fraktál fényeket, és ez egyszer csak a védjegyemmé vált.

Ellentétben a fizikai világgal – ami szabályozva van a természet alapvető törvényei által – az illusztrációk világában sokkal szabadabban manipulálhatom a látványt, a színeket, és a fény effekteket is minden féle szabályzás nélkül használhatom. Szenvedélyem a művészetekben oda vezetett, hogy a fizikát hanyagoltam, és az illusztráció és design lett a munkám teljes munkaidőben. Az iskola után elkezdtem dolgozni, mint web designer, és végül úgy döntöttem, hogy saját vállalkozást indítok, amihez olyan oldalak is segítségemre voltak, mint a DevianArt.com és a Behance.com.

Szeretek kratív lenni, olyan dolgokat kipróbálni, amit más még nem korábban. Hajt, hogy olyan digitális eszközöket, funkciókat (Photoshop-ban értve) használjak amit addig még nem, és azokat is amikkel már nagy tapasztalatom van. A Transform-tools (Átformáló eszközök), Liquify filter (cseppfolyósítás szűrő), Layer masks (Réteg maszkok) és Blendig módok a Photoshopban teszik virtuálisan határtalanná a kreativitásomat. A jövőben talán ezek közé az eszközök közé kerülhet a Photoshop CS5 Extended eszköztára is, mint például a Puppet warp, vagy az Adobe Repoussé.

Az új fejlesztések segítenek nekem abban művészként, hogy finomítsam a stílusomat, és teszteljem a kreativitásom határait. Például a z új HDR tónusbeállítással a Photoshop CS5-ben még erőteljesebben tudom manipulálni a fény-játékokat, és így még egy alacsonyabb minőségű képből is a maximumot tudom kihozni.

Rengeteg változáson megyek át én is, miközben más művészekkel együtt használom a Photoshop 3D-s funkcióit Egyre több designer dolgozik 3D-ben, és a Photoshop Extend még fejlettebb 3D-s funkcióinak köszönhetően ez most egy divathullám lesz a közeljövőben a digitális világban. Játszogattam mostanában az Adobe Pixel Bender pluginnal a Photoshophoz, és használtam különféle scripteket, hogy 3D-s fraktálokat generáljak. A sebessége lenyűgöző, és alig várom, hogy együttműködjön a fejlettebb szűrőkkel, így még jobb lesz a GPU gyorsítás.

Szerencsére a sok rizikó, és a megszámlálhatatlan munkaóra ellenére kifizetődő a munkám. Számomra letérni a kitaposott útról, és követni a szenvedélyem, hozzásegített ahhoz, hogy egyre nagyobb sikereket érjek el és meg legyek elégedve a teljesítményemmel, ami nem biztos, hogy a tudomány világában sikerült volna. Ez a szabadság, és a felszabadultság érzése, amit mindenkinek csak kívánni tudok.

Remélem, a fiatal designerek, akik most kezdik el ezt a szakmát, ha rám néznek, akkor inspirációt éreznek majd. Azt tanácsolom nekik, hogy használják ki a legújabb tervezési technológiákat és a design-nal foglalkozó közösségek lehetőségeit. De legfőképpen azt mondom nekik: Szeressék amit csinálnak, legyen mindig a következő munka, a legjobb darab, és ne féljenek attól, hogy feláldozzák a természep alaptörvényeit a kreativitás oltárán.

Képei

nik_ainley_kepszerkesztes_1 nik_ainley_kepszerkesztes_2 nik_ainley_kepszerkesztes_3 nik_ainley_kepszerkesztes_4 nik_ainley_kepszerkesztes_5

A cikk forrása a Photoshop hivatalos oldalán található!