Kiadvány látványterv Illustratorral

ekkor: 2013-08-06 · Kategória: Illustrator
×A grafika elkészítéséhez az Adobe Illustrator CS5, vagy újabb verzióra lesz szükség!

Dizájnos látványterv készítése kiadványokhoz egyszerű módszerekkel

A soron következő cikkben azt fogom bemutatni, miként készíthetünk megtervezett brosúráinkból, kiadványainkból hatásos látványtervet, hogy demonstrálni tudjuk, nagyjából hogyan is fog az kinézni a gyártást követően a valóságban.

1. lépés

Első körben hozzunk létre egy új projektet. Nálam 1024×768 pixel a rajztábla, CMYK a színmód és 300 dpi a Raster Effects mértéke:

brosura_latvany_001
Mivel ennek a tutorialnak nem az a célja, hogy magát az alap grafikát is létrehozzuk, ezért onnan kezdeném, hogy van egy alapunk. Én egy háromszor hajtogatott brosúra megfelelő oldalait készítettem el. Természetesen ha van kész anyagunk, akkor a látványterven látszó oldalak tartalmát kell hasonló elrendezésben összerakni, hogy tovább dolgozzunk velük. Mivel nyár van, ezért én egy aktuális, laza témát készítettem a minta brosúránk alapjául:

brosura_latvany_017
A képen látható módon jelöljük ki mindegyik lap tartalmát és az Object > Group paranccsal (Ctrl + G) foglaljuk őket laponként csoportba:

brosura_latvany_019
Ha mindegyik lapunk külön egységet alkot, akkor válasszuk az Object > Rasterize parancsot és a beállításoknál állítsuk a Resolution értékét 150 dpi-re, a Background pedig legyen Transparent. Ez azért kell, hogy a tartalom nélküli helyeket ne töltse ki fehérrel.

Mindhárom lap esetében végezzük el a raszterizálást:

brosura_latvany_023
Kezdjük az első lappal. Hozzunk létre egy azonos méretű téglalapot és fedjük le vele a grafikát:

brosura_latvany_027 brosura_latvany_028
Jelöljük ki mindkét elemet, majd válasszuk az Object > Envelope Distort > Make With Top Object prancsot:

brosura_latvany_029
Ez valami hasonlót fog eredményezni:

brosura_latvany_030
A lényeg, hogy ezután húzzuk a torzított objektumot akkorára a Selection Tool segítségével, amekkora eredetileg volt, majd válasszuk az eszköztárról a Direct Selection Tool-t (“a”):

brosura_latvany_034
Most az első lap csúcsainál lévő fogópontokat mozgatva és azok érintőit módosítva hozzunk létre valami hasonló torzított formát a lapból. Ezzel olyan hatást keltünk, mintha térben néznénk az objektumunkat és az meg lenne hajlítva:

brosura_latvany_036
Az előbb ismertetett módon alakítsuk, hajlítsuk a középső lapot is, majd küldjük a háttérbe (jobb klikk > Arrange). Valami hasonló lesz az eredmény:

brosura_latvany_039
Hasonló módon járjunk el a harmadik lappal is, majd az első laphoz képest küldjük hátrébb a hierarchiában. Néhol kicsit időrabló és játszadozós, amíg a kellő formára “hajtogatjuk” a lapokat, de kísérletezzünk nyugodtan:

brosura_latvany_044

2. lépés

Most, hogy kész az alap beállítás, feldobjuk árnyékokkal, hogy méginkább fokozzuk a térhatást. Először az utolsónak hajtogatott lapok másoljuk le:

brosura_latvany_046
Az Object > Envelope Distort > Release paranccsal vegyük le róla az alakító maszkot, ami a képen látható állapotot eredményezi:

brosura_latvany_047 brosura_latvany_048
Töröljük a képet, majd a megmaradó objektumot, amely egyezik a lap formájával, töltsük ki feketével és az alább látható módon húzzuk a hozzá tartozó laphoz:

brosura_latvany_050
Küldjük az utolsó lap mögé és a Direct Selection Tool segítségével mozgassuk kicsit távolabb a sarokpontjait a laptól, majd az Appearance panelen a réteg stílusát állítsuk Multiply-ra:

brosura_latvany_053
Következő lépésként változtassuk meg az Oapcity értéket 40%-ra:

brosura_latvany_054
Ha ezzel megvagyunk, akkor az Appearance panelen fx > Blur > Gaussian Blur, majd az effekt Radius értékét állítsuk mondjuk 40-re, hogy elégé elmosódottak legyenek az árnyék körvonalai:

brosura_latvany_055 brosura_latvany_056
Végül vigyük kicsit balra az egész árnyékot, hogy az elmosás miatt kiterebélyesedett részek ne lógjanak ki az utolsó oldal mögül:

brosura_latvany_057
Váltsunk Pen Tool-ra (“p”) és hozzunk létre valami hasonló alakzatot, mint a képen. Ez lesz az első oldal által vetett árnyék:

brosura_latvany_060
Használjuk a sarokpontoknál a Convert Anchor Point Tool-t (Shift + C), illetve a Direct Selection Tool-t, hogy a rajzolt alakzatból a képeken látható módon valami hasonlót hozzunk ki:

brosura_latvany_062 brosura_latvany_064
Küldjük az első lap mögé és alakítsunk még rajta:

brosura_latvany_067
Ha ezzel megvagyunk, akkor a Line Segment Tool segítségével rajzoljunk egy függőleges vonalat pontosan a harmadik lap éle felett, ahogyan az alábbi képen látható. A színe nem fontos:

brosura_latvany_069
Most jelöljük ki a függőleges vonalat, illetve a fekete árnyék kezdeményt és a Pathfinder palettáról válasszuk a Divide parancsot (Fontos, hogy a vonal az árnyék alakzat felett legyen a hierarchiában):

brosura_latvany_071
Látható, hogy a vonal eltűnt, de a nyomvonalán a fekete alakzatot két részre osztottuk. Hogy külön kezeljük a két részt, válasszuk az Object > Ungroup parancsot:

brosura_latvany_072
Tegyük vissza az alakzatokat a fedőlap mögé ,majd a bal oldali árnyék rész rétegtulajdonságát állítsuk Multiply-ra, az Opacity értékét pedig 40%-ra:

brosura_latvany_075
A jobb oldali árnyék részlet szintén Multiply tulajdonságú legyen, az Opacity értéke pedig legyen mondjuk 60%:

brosura_latvany_077
Eztán mindkét részt jelöljük ki, majd fx > Blur > Gaussian Blur. A Radius érték legyen ismét 40%:

brosura_latvany_079

3. lépés

Hozzunk létre némi tükröződés hatást az árnyékokat követően. Ehhez először másoljuk le a borító lapot (az árnyéka nem kell), majd az Object > Transform > Reflect parancsot követően a képen látható beállítással tükrözzük vízszintesen:

brosura_latvany_082
A tükrözött másolatot igazítsuk az eredeti csúcsához, majd nyomjuk össze kissé úgy, mint a képen:

brosura_latvany_084
Ezt követően a Rectangle Tool (“m”) segítségével rajzoljunk egy téglalapot, ami fedi a tükrözött lap másolatot. Töltsük ki a téglalapot a képen látható módon felülről lefelé fehérből feketébe tartó színátmenettel:

brosura_latvany_086
Jelöljük ki a színátmenetes téglalapot és a tükörkép alapot, majd a jobb oldali panelek közül válasszuk a Transparency panelt. Ennek jobb felső sarkából nyissuk le a további lehetőségeket és válasszuk a Make Opacity Mask parancsot:

brosura_latvany_087
Az eredmény valami hasonló lesz. Hogy szabályozzuk a látható tartományt, kattintsunk a Transparency panelen a maszk bélyegképére és a Gradient Tool (“g”) segítségével állítgassuk a kitöltés terjedelmét, helyzetét. A Selection Tool segítségével természetesen a maszkként használt téglalapot is méretezhetjük, hogy megfelelő legyen:

brosura_latvany_088
Most kattintsunk a Transparency panelen a maszk helyett a maszkolt alakzat bélyegképére, majd váltsunk Direct Selection Tool-ra és mozgassuk a pontokat, érintőket úgy, hogy az eredeti borítólaphoz passzoljon a tükörképének az íve:

brosura_latvany_089
Valami ilyesmi a jelenlegi állás:

brosura_latvany_091
Hasonló módon járjunk el a harmadik lappal is. Másoljuk, majd tükrözzük elsőként:

brosura_latvany_093
A már ismertetett módszerrel hozzunk létre egy láthatósági maszkot a tükörkép felett:

brosura_latvany_096
Igazítsunk a maszk láthatóságán:

brosura_latvany_097
Majd legvégül igazítsuk az alap grafika alá és módosítsuk a sarokpontok helyzetét, érintőit, hogy a megfelelő kiindulási helyet és ívet adjuk a tükörképnek:

brosura_latvany_099
Jelenleg valami hasonló stádiumban van a látványtervünk. A könnyebb mozgatás érdekében az egészet foglaljuk egy csoportba:

brosura_latvany_100

4. lépés

Most jön a környezet és a “sallang”. Hozzunk létre egy a rajztábla nagyságával megegyező téglalapot és töltsük ki a képen látható módon beállított színátmenettel. Mindössze fehér és halvány szürke színeket használtam:

brosura_latvany_102
Küldjük a téglalapot a háttérbe és a kitöltést igazítsuk úgy, hogy a szürke rész egy horizont vonalat adjon:

brosura_latvany_104
Ha a háttér megvan, akkor a Type Tool-t használva adjunk hozzá valamilyen szöveget. A betűtípus elrendezés mindegy. Lényeg, hogy passzoljon stílusában. Én az alább látható elrendezést választottam. Igazítsuk egymáshoz a szövegeket, majd foglaljuk őket csoportba:

brosura_latvany_106
Ha ez kész, akkor másoljunk, tükrözzünk, ahogyan azt már megszokhattuk:

brosura_latvany_108
A tükörképet nyomjuk kicsit össze:

brosura_latvany_109
A már szintén jól ismert módon a szöveg felett hozzunk létre láthatósági maszkot:

brosura_latvany_111
Finomhangoljuk a maszkot, ahogyan szimpatikus:

brosura_latvany_112
Az eredmény egy dizájnos látványterv, amelyet felhasználhatunk munkáink demonstrálására, vagy előzetes kedvcsinálóként:

Brosura_latvanyterv_final-01