A maszkolás fogalma

ekkor: 2011-05-11 · Kategória: Képszerkesztés Szakosan

Megfelelő előismeretek

Aki komolyabban szeretne foglalkozni a képszerkesztésben használatos szoftverekkel, annak előbb utóbb meg kell ismernie ezt a fogalmat.

Megértéséhez mindenképp az adott szoftver megfelelő előismerete szükséges. Legjobban úgy lehet elmagyarázni a maszkolás mibenlétét, ha már rétegekben gondolkodunk, mielőtt nekifognánk megalkotni, vagy átszerkeszteni a képet. Előre kell vetíteni, mit szeretnénk elérni, és ehhez milyen technikák szükségesek. Röviden a maszkolás (masking) egy képszerkesztési technika, mely szinte minden, rétegkezelést használó grafikai szoftverben megtalálható. Már a Photoshop korai verzióiban is jelen volt, tehát már elég nagy múltra tekint vissza.

Rétegek, mindenek felett!

A megértés kulcsa a rétegkezelés. Képzeljük el, hogy minden képet rétegek alkotnak, melyek egymás felé rakva takarja ki egyik a másikat, mint mikor kifestjük a szobánkat. Először kivakoljuk a szobát, majd glettelünk és utána jönnek a végleges festék rétegek. Mindegyik rétegnek megvan a maga haszna és a sorrendisége. Előre el kellett tervezzük, mit miután rakunk. Ha egy képszerkesztő szoftverben rontjuk el a sorrendet, akkor azon könnyen lehet javítani, a szoba esetében már nem ilyen egyszerű a helyzet, de a gondolkodásmód ugyan az.

Térjünk a lényegre!

Ha túllépünk a rétegkezelésen, akkor már könnyű a dolgunk. A maszk nem más, mint egy réteg külön rétege, mellyel definiálhatjuk, hogy az adott rétegből mi látszódhat és mi nem. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük, hiszen a maszk al-rétegünkre csak a feketével fog a tintánk, más színt nem használhatunk. Ahol fekete a maszkunk, ott az adott rétegen nem jelenik meg semmi, ahol fehér, ott pedig minden normálisan látszódik.

Maga a fogalom is sokat mondó, hiszen ha belegondolunk azért hívják maszknak, mivel az adott rétegből kitakar valamit, ahogyan egy maszk is eltakarja az arc bizonyos részét. A Photoshopban minden egyes rétegre tudunk saját, egyedi maszkot társítani, méghozzá nagyon egyszerűen, egy gomb lenyomásával. Ez a program két fajtájú maszkot különböztet meg: Réteg-maszkot, és Vektor-maszkot. A különbség egyszerű, az egyikre vektorosan, a másikra raszteresen határozhatjuk meg a kitakarandó felületet.

Próbáljuk ki!

Különböző módokon elérhető, akár a “Rétegek” lenyíló menüből, vagy pedig a “Rétegek” ablakból is ezzel a gombbal:

maszkolas_gombja_photoshop_cs5

Egy példa leírása

Példának én egy érdekességet választottam, egy szivárványt fogunk a parlament felé varázsolni, ezzel is jelezvén, hogy bármiben lehet szépség.
Kettő alapképet választottam, az egyik a parlament épülete, a Dunával, a másik pedig egy nagyon szép szivárvány. Remélem érezzük az iróniát.

parliament-alapkép

G81-182213

1. Lépés

A két képet behívjuk egy dokumentumba és egymás fölé helyezzük őket. Én személy szerint a szivárványos képet arányosan kinagyítottam a Parlament szélességére.

Maszkolás-Photoshoppal-1

2. Lépés

A szivárvány réteg kerüljön alulra, a parlament pedig felé. A “Varázspálca” kijelölő eszközzel kattintsunk egyet (olyan 50-es toleranciával, élsimítással) a parlament egére, aztán jobb gomb és egy fordított kijelölést kell végrehajtanunk. Az eredménynek ilyennek kellene lennie:

Maszkolás-Photoshoppal-2

3. Lépés

Alkalmazzuk a fent említett “Vektormaszkot” a kijelöléssel együtt. Kattintsunk az ikonra!

Maszkolás-Photoshoppal-3

4. Lépés

A képet kicsit szépítgettem. Összevontam az eddigi rétegeket, és egy kék háttér réteget aládobtam. Ezután az összevont rétegnek csináltam a fent látható módon még egy rétegmaszkot és ott a Duna vizénél a “Színátmenet” eszközzel a maszk rétegre rajzoltam (Fontos, hogy feketével!), és így lett a következő kép:

Maszkolás-Photoshoppal-4

5. Lépés

Még egy kis szövegdoboz, 3D képeslappá alakítva, és a két réteg közé csúsztatva… Az egészet összevontam és adtam rá egy szép HDR tónusbeállítást.

De ez már nem ennek a leckének a részét képezte, csakis a magam szórakoztatásáért…

Maszkolás-Photoshoppal-5