Stencil készítése Photoshoppal!

ekkor: 2011-07-31 · Kategória: Photoshop

Mi az a Stencil?

A stencil tulajdonképpen egy sablon alapján, festékkel történő fújást jelent. Manapság a street-artosok (próbáltam szépen fogalmazni) használják. Biztos mindenki látott már az utcán különféle fejeket, groteszk szörny alakokat, vagy épp ironikus politikai ábrázolásokat. Nos, ezeket sablon alapján fújták fel a fiúk, hogy feldobják a nagyvárosi közhangulatot. Akárhogy is, bizonyos street-artok már már művészinek számítanak…

Miért mondom el most mindezt?

Mert a következő tutorialban egy sablon alapján történő képszerkesztés következik. Mi is egy falra-fújást fogunk imitálni, de azért nem kell megijedni, nem fogjuk összekenni magunkat…

0. Lépés – Megfelelő textúra

A textúra kiválasztása a Google keresőmotor segítségével manapság egyáltalán nem bonyolult feladat, ha azt nem nézzük, hogy akár órákig is lehet kutakodni, ha nagyon válogatósak vagyunk. Én személy szerint egy sötétebb fa textúrát választottam, de természetesen ez csak ízlés kérdése volt…

Régi fa textúra - képszerkesztés

Textúra letöltése innen

1. Lépés – A sablon kiválasztása

Ki kell választanunk azt a sablont, ami majd a digitális “fújásunk” alapját képezi majd. Erre is számos opció létezik, kivághatunk képekről alakokat, vagy tölthetünk le különféle vektoros “Sziluetteket“, más néven Shapes-t. A lényeg, hogy a körvonal nekünk tetsző legyen, és a végső képet nézve felismerhető legyen a forma. Én egy fontot választottam, méghozzá egy ingyenes betűtípust, a neve: Stencil STD. Készítettem egy 600 pt-os PS írást (kicsit reklám szagú – tudom), nekem ez fogja képezni az elkészítendő képem alapját. A beállításokat pontos le lehet vadászni a képről:

Stencil effect photoshoppal - 1 lépés

2. Lépés – Új réteg (Ha szükséges)

A biztonság kedvéjért készítsünk egy másolatot a Rétegünkről (Layer), mert nem biztos, hogy mindenki betűtípust fog használni a sablonjának. Ha raszteres alakokat választunk, akkor vigyáznunk kell a sablon rétegre, lehetőleg ne szerkesszünk bele, hanem mindig külön réteget hozzunk létre. Ezt a Ctrl+Shift+N-el tehetjük meg. Azoknak felesleges lesz a 2. lépés, akik hozzám hasonlóan betűkkel fogják kitölteni a sablon részt, mivel minden Szöveg (Text) létrehozás automatikusan külön réteg létrehozásával jár együtt.

Stencil effect photoshoppal - 2 lépés

3. Lépés – Sablon kitöltése

Nem szerettem volna túlságosan részletezni, de én rövid szövegekkel töltöttem fel a sablon részt, össze-vissza forgatva, és más-más nagyságúakkal. Ez a tutorial egyik kényes pontja, mivel időigényes, viszont az eredmény érdekében érdemes ügyelni a részletekre.

Stencil effect photoshoppal - 3 lépés

4. Lépés – Rétegek raszterizálása

Ki kell jelölnünk a Sablonunkat. Ezt több féle képpen is megtehetjük, én a Magic Wand Tool-t szotam ‘W’ használni. Ha sablonunk több részből áll, akkor a SHIFT gomb folyamatos nyomása mellett hozzáadhatunk további részeket a meglévő kijelölésünkhöz. Ebben a lépésben raszterizálni kell az összes sablon réteg felé elhelyezett réteget. Ebben az esetben a szöveg rétegeket. Ehhez ki kell jelölni a rétegeket a ‘Layers’ menüben és jobb gombbal kattintsunk a ‘Rasterize Type’ menüpontra. Több réteg esetén használjuk a SHIFT-et ismét az összefogáshoz.

Stencil effect photoshoppal - 4 lépés

5. Lépés – Rétegek összevonása

Vonjuk össze a rétegeket a későbbi munkánkat megkönnyítvén. Ha megvan még az előző réteg kijelölésünk, nincs más dolgunk, mint ismét a jobb gombbal előhozni a dinamikus menüt, és ott kattintani a ‘Merge Layers’-re, ami annyit tesz: Rétegek Összevonása.

Stencil effect photoshoppal - 5 lépés

6. Lépés – Sablon kijelölése

Reméljük megvan még a sablon kijelölése, ha nincs már meg valami miatt, nem vagyunk elkésve, még mindig kijelölhetjük a Magic Wand-dal. A rétegeinknek most valahogy így kellene kinézniük:

Stencil effect photoshoppal - 6 lépés

7. Lépés – Réteg kivágása

Válasszuk ki a sablonunk feletti összevont réteget, most ezzel fogunk dolgozni. Legyen az kijelölve a ‘Layers’ menüben. Ha megvan a sablon kijelölése, és most kiollózzuk a felső réteget, akkor a Photoshop le fogja vágni a kijelölésen kívüli részeket, így csak az fog megmaradni, ami belül van. Kattintsunk a kijelölésen belül valahova jobb egérgombbal, és ott válasszuk a “Layer Via Coppy”-t. Azért, hogy mindenki könnyebben megértse, elneveztem a rétegeimet. A legfelső ‘másolat’ réteg az tartalmazza a szövegeket összevonva, raszterizálva és annak már nincsenek meg a kijelölésen kívül eső részei sem.

Stencil effect photoshoppal - 7 lépés

8. Lépés – Rétegek rejtése

Rejtsük el a Sablon réteget, és a felette lévő összevont, raszterizált réteget is. Nézzük meg hol tartunk most:

Stencil effect photoshoppal - 8 lépés

9. Lépés – Brushok használata

A Photoshop egyik nagyszerű, és általam gyakran használt képessége az ecset-kezelése. A különféle Brushokat nagyon egyszerű használni. Alap beállításban is sok található a képszerkesztő szoftverben, de rengeteg ingyenes ecset áll rendelkezésünkre a neten is.

Az ecseteket egyszerű felmázolni a képekre, használjuk hozzá a ‘Brush Tool’-t ‘B’. Kedvünkre maszatolhatunk a lényeg, hogy a végeredmény látványos legyen.

Stencil effect photoshoppal - 9 lépés

10. Lépés – Festék szín beállítása

Ha úgy érezzük, készen vagyunk az ecsetek használatával, akkor nyissuk meg a ‘Layer Style’ menüt, ezt elérhetjük a ‘Layers’ ablakban is jobb egérgomb lenyomásával, vagy a Layer -> Layer Style menükben. A réteg ‘Blending Options’ menüjében az ‘Opacity’ (áttetszőség) értéket vegyük 80%-ra, így kicsit át fog ütni a fa hatása a festéken, ezzel még élethűbbé téve azt. Keressük meg az ‘Inner Glow’ menüpontot is, én itt színeztem el a festékem színét fehérről kékre, de úgy, hogy a fehér is megmaradjon egy kissé, mintha kicsapódott volna a nagy sietségben. A pontos beállításokat le lehet lesni a képről:

Stencil effect photoshoppal - 10 lépés

11. Lépés – Minden réteg összevonása

Vonjuk össze az összes látható réteget, a ‘Merge Visible’ paranccsal, ehhez használhatjuk a ‘Shift+Ctrl+E’ gombokat is.

Stencil effect photoshoppal - 11 lépés

12. Lépés – Megvilágítás

Végül kihasználtam a textúrám természetes tulajdonságát, és egy megvilágítást adtam az összevont képre. Ezt a Filter -> Render -> Lighting Effects menüpontban tudtam megtenni. A Spotlight-omat kedv szerint igazítgattam, amíg el nem értem a megfelelő hatást. Erre nagy segítség az előnézeti kép, ami nem tökéletesen azt mutatja, mint ami a végleges képen szerepel, de mindenképp hasznos. A beállításaim a következőek lettek:

Stencil effect photoshoppal - 12 lépés

Végső Képünk

Végső képünk tehát egy megvilágított Stencil fújás, természetesen a Photoshop logójára hajazva. Bárkinek bármi kérdése van, regisztráljon az oldalra, és tegye fel bátran, mindenre válaszolok!

Stencil Photoshoppal - végleges kép

Innen le is lehet tölteni!