Hogyan Készíts Saját Ecset Készletet? (Photoshop CS5)

ekkor: 2011-09-29 · Kategória: Photoshop

Saját Brush Set

Az interneten rengeteg ingyenes ecset-készlet található a Photoshophoz, ebben a tutorialban bemutatunk egy lehetséges módot, hogyan készíthetsz te is egy sajátot!

Lehetőségek

Több lehetőségünk is van, és nagyon egyszerű mindegyik. Válasszuk ki mit is szeretnénk ecsetként felhasználni. Ezt lerajzolhatjuk egy lapra, aztán beszkennelhetjük, de akár megrajzolhatjuk egyenesen a Photoshopban is. A lényeg, hogy egy külön rétegre helyezzük a mintánkat. Ebben a leírásban egy szkennelt ceruza-rajzot fogok ecsetté alakítani. Nézzük is hogyan:

1. Lépés

Hozzuk be a képünket egy Új Dokumentumban.

2. lépés

Állítsuk be, hogy rétegünk Blending Mode: Multiply legyen. Így a fehér háttér (ha volt egyáltalán háttér, nem pedig transzparens volt) most átlátszó lett. Készítsünk a már meglévő rétegünk alá egy új réteget, valami világos színnel, hogy könnyebben átlássuk a készülő ecsetünk éleit. Jelen esetben egy kék hátteret választottam.

3. Lépés

A fő rétegünkön maradva állítanunk kell a szinteken, ezt úgy tudjuk elérni, hogy az Image > Adjustments > Levels szűrőre kattintunk. Itt addig kell tisztítanunk a képet, hogy csak azok az elemek maradjanak a képen, amelyeket később is látni szeretnénk ecset formájában.

4. Lépés

Most kapcsoljuk ki a háttér rétegünket és menjünk az Edit > Define Brush Preset menübe, hogy elkészítsük új ecset-készletünket.

Ha ezzel megvagyunk, akkor már el is készül egy ecsetünk. Természetesen ez még nem egy ecset-készlet, hiszen ahhoz többet is le kell gyártanunk.

5. Lépés

Ha kész vagyunk a számunkra elegendő mennyiségű ecsetekkel, akkor keressük meg az Edit > Preset Manager pontot. Itt tartsuk lenyomva a SHIFT billentyűt, és jelöljük ki az elsőtől az utolsó ecsetig, amit egy készletként szeretnénk elmenteni a későbbiekben, majd kattintsunk a Save Set… gombra.

A végeredmény

Eredményünk nem más, mint egy igazi, saját ecsetkészlet. Rendszerezhetjük saját készleteinket, és megoszthatjuk másokkal is.