Hihetetlen Billentyűkombinációk 1.

ekkor: 2011-06-18 · Kategória: Photoshop

Hihetetlen Billentyűkombinációk 1. rész!

Ez a leírás a Photoshop CS5-ös verzióhoz készült!

Ebben a tutorialban bemutatjuk azokat az alap beállításban használható billentyűkombinációkat, amiket nem feltétlenül ismer mindenki, pedig igencsak meggyorsíthatja a munkatempónkat. Remélem tényleg sokaknak hasznos lesz a cikk.

1.) Gyors-zoom funkció (Drag-Zoom)

Command (Mac)/Ctrl (Win) + Space + nyomva tartod a bal egérgombot és húzod a kurzort jobbra vagy balra. Ez a leggyorsabb módja a Zoomolásnak (közelítés-távolítás). Használatához Photoshop CS5 szükséges, és a GPU gyorsítás engedélyezve kell legyen!

2.) HUD Szín Választó (HUD Color Picker)

Alt + Shift + Jobb Egér Gomb (Win) vagy Control + Option + Cmd + Klikk (Mac). Ez a leggyorsabb módja a színfelvételnek. A: Színmélység B: Árnyalatok

photoshop_gyors_zoom

3.) Felülnézeti Kép (Birds Eye View)

Tartsd lenyomva a ‘H’-t és kattints az egér Bal Gombjával. Ilyenkor az adott (nagyított) képből kiugrik a nézet, és a képernyőhöz igazodik.Megjelenik egy választó négyzet, melyet eltolva visszamehetünk az előző nagyításba. Hasznos, ha valamit részletesen szerkesztünk, de közben rá akarunk pillantani az egész képre is.

4.) Ecset Mérete és Keménysége (Brush Size and Hardness)

Ctrl + Alt + Jobb Egér Gomb nyomva tartva (Win) vagy Control + Option + Katt (Mac). Ez után mozgassuk a kurzort jobbra és balra, így tudjuk növelni, csökkentetni az ecset méretét. Ha fel és le mozgatjuk, akkor az ecset keménységét állítjuk, vagyis a széleit halványítjuk, vagy élesítjük. Hasznos, ha ecsetünk méretét akarjuk állítani menük nyitogatása nélkül. Kell hozzá a Photoshop CS5, és a GPU gyorsítás engedélyezése!

photoshop_ecset_valtoztatasa

5.) Egyenes Vonalak Rajzolása (Straight Lines)

Tartsd lenyomva a Shiftet, amikor valamelyik Ecset-eszközzel rajzolsz. Így nagyon könnyen tudsz egyenes vonalakat rajzolni, csak meg kell adni az irányt neki. Lehet horizontális, vertikális, illetve 45°-os vonalakat készíteni.

6.) Réteg Mozgatás (Layer Move)

Tartsd lenyomva a Ctrl-t (Win), vagy a Command-ot (Mac), akármilyen művelet közben is vagy épp, az aktuális réteget azonnal mozgatni tudod.

7.) Több kép egyidejű nagyítása (All Dokuments Zoom)

Shift + Ctrl + Space (Win), vagy Shift + Command + Space (Mac). Ez a funkció főleg azoknak hasznos, akik több dokumentumot is szoktak egyszerre szerkeszteni.

8.) Panelek Rejtése (Hide Panels)

Nyomd le a TAB-ot. Így felszabadul egy kis plusz munkatér, amit hasznossá tehetsz. Ha ismét látni szeretnéd a panelokat, akkor nyomd le újra a TAB-ot.

9.) Szöveg Mérete (Text Size)

Command/Ctrl + Shift + . (Pont). Ez a funkció csak szöveg rétegnél működik. Működik kijelölt szövegnél is. 2 pt-onként viszi fel a szöveg méretét.
Command/Ctrl + Shift + , (Vessző). Ugyan az a funkció, de itt csökken 2 pt-onként a szöveg mérete.

10.) Egész szöveg nagybetűs (All Caps for Text)

Command/Ctrl + Shift + K. Ezzel a kombinációval tudod a szöveget kis, illetve nagybetűssé változtatni.

 

Ha hasznos volt a cikk, regisztrálj be és szólj hozzá!