HDR képek készítése photoshoppal

ekkor: 2011-02-20 · Kategória: Photoshop

Mit is jelent a HDR?

A HDR vagy ritkábban HDRi nem más, mint a HIGH DYNAMIC RANGE IMAGING szavak rövidítése. Ez egy fényképészeti technika, a kifejezés maga is a nagy kontrasztokra utal. Használatát megismerheted a következő cikkünkből!

Olyan képeknél, ahol a fényképezőgép nem képes befogni a fényerősségek teljes spektrumát, a technológia (minimum) 3 kép matematikai összegzéséből generál egy szándékosan túlexponált, egy alulexponált, és egy normál képet, melynél a kontraszttal variálva megkapjuk a minden részletében látható új vizuális alkotást, amely új perspektívából mutatja a valóságot.

Minek egyáltalán HRD kép?

A HDR képeket tehát a fényképészet keltette életre. Gyakori probléma ugyanis, hogy exponálás közben olyan fényviszonyok állhatnak elő, amit még a korszerű gépek sem tudnak kezelni. Természetesen a fényképészek kezében sok “fegyver” található, mint például a derítőlapok, világítás, bizonyos esetekben derítővakuzás, vagy bármilyen módon a fénykiegyenlítés. Mindegyik esetben oda kell figyelni, hogy ha ugyanis az érzékelőt túl sok fény éri, akkor túlcsordul, ha pedig kevés, akkor sötét lesz képünk, de semmiképp sem érjük el a kívánt hatást. Ha minden kötél szakad akkor a fényképészet is a szoftveres technológiákhoz fordul. Hatékony megoldás lehet például egy expozíció sorozatot készíteni, majd egy képszerkesztő programmal összerakni a kívánt képet, egyszerű maszkolással. Ez viszont időigényes. Ezért manapság sokan a HDR technikára esküsznek.

Alapvető gond a fényképészeti eljárásokban, hogy a szemünk által generált valós kép és a lefényképezett kép gyakran különbözik. Néha ez a különbség olyan mértékű, hogy teljesen értékelhetetlen lesz tőle képünk. Ilyen például a fent említett tökéletlen fényviszonyok miatt történhet első sorban. Az emberi szem csodásan kompenzálja a nagy kontrasztkülönbségeket is, ám egy gép nem feltétlenül. A fényképész feladata eldönteni, hogy a különbség elfogadható-e, vagy nem. Természetesen szándékos torzításokat is gyakran alkalmaznak, hiszen némely képnek nagyon is jól áll a szinte már szürreális hatás.

Hogyan lesz ebből a képből HDR?

Adott tehát egy fénykép, szándékosan felhős képet választottam, hiszen azon nagyon jól demonstrálható a HDR szürreális hatása.

DSC06032

A szándékosan szürreális eredmény!

hmvhely_fehok_szilaj_2

A példa képben természetesen több szűrő is felhasználásra került a figyelemfelkeltés érdekében. A központi felhőre viszont egyedül a HDR szűrő van ráengedve.

HDR kép készítése Photoshop cs5-tel

A HDR képek készítése a legújabb Photoshoppal egyáltalán nem bonyolult, sőt a kezdő felhasználók számára is elérhető lett. Ez a funkció is ki lett bővítve a CS5-ben, a többi program szoftveres megoldásától eltérően itt elég lesz egy kép is. A beállításhoz nyissuk meg képünket, és keressük meg a menüben: Kép -> Korrekciók -> HDR tónusbeállítás gombot. Hasonló menüt kellene lássunk:

Photoshop-CS5-HDR-tónusbeállítás-1

Photoshop-CS5-HDR-tónusbeállítás-2

Photoshop HDR használat, trükkök

Tehát photoshopban nem bonyolult a HDR képek kezelése. Egyszerűen, egy menüből lehet állítani minden tényezőt, melyekkel előcsalhatjuk azokat a bizonyos részleteket. Tulajdonképpen a 3 főbb beállítás (csúszka) a “Sugár”, az “Erősség” és a “Részletesség”. Ezek határozzák meg együttesen a HDR élményünket. Hogy a végeredménynek milyennek kell lennie, az egyéni megítélés kérdése. Személy szerint én, ha HDR-hez nyúlok, általában szürreális látványú képeket keltek életre. Természetesen ezt a beállítást képek finomhangolására használjuk leginkább.

Egy nagyobb hátránya van viszont a szoftveres HDR szűrőnek: ez a bizonyos “grain” effektus, avagy a szemcsézettség. Mivel a képen általában élesítés történik a részletezettség által, gyakran megjelennek a pontszerű színeltérések, melyeket csak utómunkával lehet eltüntetni. Általában ehhez én az életlenítés ecset eszközt használom. Gyors végigfutok a kritikus részeken, 80%-os erősséggel és már nem is annyira feltűnő a dolog. Természetesen ezt az eredeti és a HDR kép maszkolásával is meg lehetne tenni, de ez időigényes. Vannak erre különböző szűrők is a Photoshop szűrőgalériájában, lehet válogatni bátran, a végeredmény magáért beszél.

Még pár látványos példa

rally_auto_racing_csurga

rally_auto_racing_HDR_csurga

templom_szilaj

templom_szilaj_HDR

sotet_felhok_a_balaton_felett_619679_82255

sotet_felhok_a_balaton_felett_HDR

Összegzés

Természetesen nem csak a Photoshop tud HDR képeket készíteni, a nyílt forráskódú Gimp szoftver is nagyszerű ebben a tekintetben. Számtalan külső beépülő modul létezik, és még webes alkalmazások is vállalnak egyszerű képekből HDR átalakítást. Természetesen meg kell említeni, hogy egyetlen képből soha nem érünk majd el olyan minőséget, mintha a fényképezőnkkel aktuálisan hoznánk létre ezt a hatást, viszont ez a technika egyszerű és nem kell százezres nagyságrendű gép hozzá, elég egy egyszerű kép is. Az interneten számtalan ilyen kép található, ám azok nagy része sok utómunkát kapott, tehát csak bizonyos szinten tekinthetőek HDR képeknek.

A saját példáimban szándékosan eltúloztam a szűrők használatát, hogy még látványosabb legyen a hatás.