Retro stílusú címke Illustratorral

ekkor: 2013-06-28 · Kategória: Illustrator
×A grafika elkészítéséhez az Adobe Illustrator CS5, vagy újabb verzióra lesz szükség!

Egyszerű, könnyen módosítható címke készítése univerzális felhasználásra

A most soron következő tutorialban egy retro stílusú címkét fokunk elkészíteni, melynek tartalma, kinézete a későbbiek során egyszerűen módosítható, így akár sablonként is felhasználható. Mialatt készül az anyag, láthatunk példát alakzatok görbítésére, szaggatott mintájú vonal létrehozására, illetve szöveg görbére illesztésére.

1. lépés

Nyissunk egy új dokumentumot 1 rajztáblával, melynek mérete 1024*768. A színmód nálam CMYK, a Raster Effects értéke pedig 300 dpi:

cimke_001
Válasszuk a bal oldali eszköztárról a Star Tool – t (Rectangle Tool-lal egy csoportban), majd hozzunk létre egy csillag-szerű alakzatot az alábbi paraméterekkel:

  • Radius 1: 95
  • Radius 2: 100
  • Sides: 40

cimke_002
Most nagyítsuk fel kissé az alakzatunkat és igazítsuk vízszintesen és függőlegesen is a rajztábla közepéhez, majd az Appearance panelről válasszuk az fx > Stylize > Round Corners effektet.

cimke_004
A Radius paraméter értékének adjunk meg 10-et, hogy finoman lekerekítsük a sarkokat:

cimke_005
Ha ez megvan, akkor Rectangle Tool-lal (“m”) rajzoljunk egy téglalapot a képen láthatóhoz hasonló módon, majd igazítsuk a csillaghoz képest középre:

cimke_007
Maradjunk a Rectangle Tool-nál és hozzunk létre egy a képen láthatóhoz hasonló téglalapot. A magassága egyezzen meg az előzővel:

cimke_008
Váltsunk Pen Tool-ra, majd a képen látható helyen hozzunk létre (kattintsunk a téglalap oldalára) egy új pontot a téglalapon:

cimke_010
A pont létrehozását követően váltsunk Direct Selection Tool-ra (“a”) és az új pontot húzzuk kicsit jobbra, beljebb, a képen látható módon:

cimke_011
Az újonnan létrehozott alakzatunkat jobb katt > Arrange > Send Back paranccsal pakoljuk mindaddig hátrébb a sorrendben, amíg a – képen – zöld téglalap alá nem kerül, és kicsit növeljük meg a szélességét, majd igazítsuk az alább láthatóhoz hasonlóan:

cimke_013
Rajzoljunk most egy újabb téglalapot úgy, ahogyan az alábbi képen látható:

cimke_014
Váltsunk Pen Tool-ra, majd az új, kicsi téglalap bal alsó sarkára kattintsunk egyet, ezzel törölve azt a pontot:

cimke_015 cimke_016
Most Selection Tool segítségével méretezzük át a nagy széles téglalapot. A jobb oldalát húzzuk be középre, gyakorlatilag csökkentsük  szélességét a felére:

cimke_018
Most a képen látható elemeket jelöljük ki, majd Object > Group paranccsal foglaljuk őket csoportba:

cimke_019
Ha ezzel megvagyunk, akkor az alább látható módon készítsünk egy másolatot a csoportról, majd válasszuk az Object > Transform > Reflect paranccsal tükrözzük azt:

cimke_021 cimke_023
Most igazítsuk a képen látható módon a tükrözött másolatot, hogy a bal oldalinak pontosan a tükörképe legyen, majd bontsuk a csoportot (Object > Ungroup):

cimke_025
A bal oldalon is bontsuk fel a csoportot, majd a képen zöld téglalapokat jelöljük ki és a Pathfinder eszköztárról válasszuk a Unite opciót, hogy egyesítsük őket:

cimke_027
A továbbiakban könnyebben követhető a dolog kevesebb színnel, ezért én fekete-fehérre váltottam. Természetesen dolgozzunk úgy, ahogy átlátható. Jelenleg így áll a címkénk:

cimke_028

2. lépés

Váltsuk Ellipse Tool-ra (“l”) és rajzoljunk egy kört a képen látható módon, középre igazítva:

cimke_029
A kitöltőszínét kapcsoljuk ki, a körvonala legyen fehér és 3 pt vastag, majd küldjük mindaddig hátrébb, míg a szalag takarásába nem kerül:

cimke_031

A meglévő fehér körvonalunkat másoljuk le és méretezzük kisebbre:

cimke_032
A következő egyszerű trükkel létrehozhatunk pontozott körvonalat. Válasszuk jobb oldalról a Stroke palettát, majd a Dashed Line checkboxot pipáljuk be. az értékmezők közül az első Dash értékhez adjunk meg 1 pt-t az első Gap értékhez pedig írjunk 8 pt távolságot. A többit hagyjuk üresen. Látható, hogy ezzel pontozott vonalat hoztunk létre. Mindenki variáljon vele kedve szerint. Ez a módszer természetesen minden görbe vonalkitöltésére alkalmazható:

cimke_034
Most válasszuk a Polygon Tool-t és hozzunk létre a segítségével egy háromszöget. A Radius értékhezé én 50-et írtam, de később úgyis átméretezzük:

cimke_037
Legyen kijelölve a háromszögünk, majd kattintsunk duplán a bal oldali panelen a Rotate Tool ikonjárra és forgassuk el a háromszöget -30 fokkal:

cimke_038
Méretezzük és helyezzük át a képen láthatóhoz hasonlóan:

cimke_042
Készítsünk egy másolatot, amit pozicionáljunk az alább látható módon:

cimke_043
Jelöljük ki mindkét háromszöget, majd válasszuk az Object > Blend > Make parancsot:

cimke_047
Látható, hogy az alsó és felső háromszögek között továbbiak jöttek létre. Ezzel a módszerrel gyorsan és egyszerűen sokszorosíthatunk alakzatokat, illetve készíthetünk sormintákat két megadott végpont között, meghatározva a köztes elemek távolságát, számát, ezzel finomhangolva munkánkat.

Tegyük most is ezt, vagyis válasszuk az Object > Blend > Blend Options menüpontot, majd a párbeszédablakban a Spacing listából válasszuk a Specified Steps lehetőséget, az értékmezőbe pedig írjunk 25-öt:

cimke_050
Most a később satírozott árnyékként funkcionáló mintánkat küldjük mindaddig hátrébb és igazítsuk kicsit, míg a képen látható állapotot el nem érjük:

cimke_053
Készítsünk másolatot, tükrözzük és helyezzük el pontosan igazítva a másik oldalon is ugyanígy:

cimke_054

3. lépés

Most adjunk hozzá némi szöveget is. Váltsunk Type Tool-ra (“t”) és pötyögjünk valamit, amit a címke szalagján szeretnénk látni. Én a képen látható “RETRO” szöveget teszem rá, betűtípusnak válasszunk valami nekünk tetszőt és a stílushoz is passzolót. Betűméret és betűköz mindenkinek a saját belátására van bízva 🙂

cimke_055
Most hozzunk létre egy újabb kört és igazítsuk pontosan középre, majd a bal oldali eszköztárról válasszuk a Type on a Path Tool nevű eszközt a Type Tool-lal egy csoportból:

cimke_058
Most vigyük a kurzort a – nálam piros – körvonal fölé és kattintsunk bal egérrel, hogy a vonalra írhassunk. Figyeljük meg, hogy ekkor a vonal azonnal eltűnik, függetlenül a kitöltő, illetve a körvonal színétől és onnantól kezdve, hogy szöveget illesztünk rá, segédvonalként fog tovább funkcionálni. Természetesen nem csak körvonalra, hanem bármilyen görbére illeszthetünk szöveget ezzel a módszerrel.

cimke_059
Pötyögjünk be tehát valamilyen szöveget. Látható, hogy a beírt szöveg előtt a körvonalon van két merőleges rövidke vonal. Ezek mozgathatóak, a balrább eső jelzi, hogy meddig látható, a szöveghez közelebbi pedig azt mutatja, hogy honnan indul a beírt szöveg.

Váltsunk Selection Tool-ra és a képeken látható módon először a szöveg végét meghatározó jelölőt vigyük balra, majd a szöveg kezdetét mutató jelölő vonalat is mozgassuk balra. Látható, hogy a szöveg megy vele.

cimke_060 cimke_061
Úgy állítsuk be a jelölő-fogantyúkat, hogy a a képen látható módon a szöveg esztétikusan középre essen. Ha szeretnénk, mozgathatjuk is az egészet Selection Tool-lal a segédvonalként működő körvonalnál fogva. Én kicsit lejjebb tettem:

cimke_064
Ha ezzel megvagyunk, akkor másoljuk le a görbített szöveget és illesszük be ugyanoda. A másolaton írjuk át a szöveget valami másra (én évszámot írtam) és az előbb már ismertetett módszerrel igazítsuk az új szöveget alulra, úgy mint a képen:

cimke_066_a
Ez így még nem jó, mert feje tetején áll a szöveg. Látható, hogy az előbb említett szöveg elejét és végét jelző fogantyúkon kívül van még egy ilyen a körvonalon pontosan középen. Ez jelzi, hogy a szöveg a görbe melyik oldalára illeszkedjen.

Fogjuk ezt meg és fordítsuk befelé, illetve húzzuk úgy, hogy a szöveg középre essen. Valahogy úgy, mint a képeken:

cimke_066_b cimke_066_c
Igazítást követően, jelenleg valahogy így áll a munkánk:

cimke_067

4. lépés

Díszítsük egy kicsit a címkét. Válasszuk a Star Tool-t és hozzunk létre ezúttal valóban egy csillagot a segítségével. Radius 1 legyen 40 px, a Radius 2 értéke legyen 100 px a Points mezőbe pedig adjunk meg 5-öt, létrehozva így egy ötágú csillagot:

cimke_068 cimke_070
Most a Rotate Tool segítségével forgassuk el a csillagot -36 fokkal a képen látható módon:

cimke_073

Ha ez megvan, akkor másoljuk, kicsinyítsük, helyezzük el, majd a kicsi csillagokat a középső nagyobbhoz képest igazítsuk és az Align panel segítségével állítsuk be egyenlőre a távolságukat is. Nálam ez 15 px volt:

cimke_076
Foglaljuk a csillagokat csoportba, igazítsuk a címkéhez képest függőlegesen középre és másoljuk le őket alulra is, valahogy így. Természetesen csillagok helyett bármilyen más díszítést is használhatunk kedvünk szerint:

cimke_079
Ha a csillagokkal végeztünk, akkor a képen látható módon jelöljük ki a szalag elemeit, illetve a szöveget és foglaljuk őket csoportba:

cimke_080
A csoportosítás után az Appearance panelről válasszuk az fx > Warp > Arc effektet és a Bend mezőbe írjunk 12% – ot:

cimke_083
A kissé meghajlított szalagot igazítsuk középre, hogy jól nézzen ki és kész is vagyunk:

cimke_084
Ezek után már nincs más dolgunk, mint hogy kedvünk szerint változtassuk a grafika színeit. Érdemes játszani a kitöltésekkel, árnyékokkal, a színek tónusaival.

Arra figyeljünk, hogy ha a görbített szalagot szeretnénk átszínezni, ahhoz bontani kell a csoportot és ekkor az Arc effekt elveszik. Természetesen a színezést követően ha újból csoportot alkotunk és újra alkalmazzuk az eredmény ugyanaz lesz.

cimke_kesz-01