Légcsavaros repülőgép – 1. rész

ekkor: 2013-04-16 · Kategória: 3D-s programok
×A modell elkészítéséhez a 3dsMax 9-es, vagy annál újabb verziójára lesz szükséged!

Áramvonalas forma TurboSmooth módosítóval

A tutorial során egy duplaszárnyas légcsavaros repülőgép főbb részeit minimális részletességgel fogjuk modellezni, majd a TurboSmooth módosító segítségével érjük el az áramvonalas formák hatását.

1. lépés

Elkészítjuk a gép törzsét. Nyissunk egy új munkaterületet és hozzunk létre egy hengert az alábbi paraméterekkel (a Customize > Units Setup menüben győződjünk meg róla, hogy a Display Unit Scale típusa Generic Units-ra van állítva):

 • Radius: 20
 • Height: 60
 • Height Segments: 5
 • Cap Segments: 1
 • Sides: 18

repulo_001
Ezután jobb klikket követően a négyes menüből válasszuk a Convert To > Convert To Editasable poly opciót:

repulo_002
Váltsunk Left nézetablakra és vertex módba, majd a henger palástján elhelyezkedő pontokat pozicionáljuk a képen láthatóhoz hasonlóan.  Ezzel kicsit megnöveljük a henger hosszát is:

repulo_007
Ezután polygon módban a képen látható módon jelöljük ki és a méretezés eszközzel csökkentsük le a heger egyik alapját. Ebből a részből lesz a gép farka:

repulo_009
Ezt követően a lekicsinyített polygonra alkalmazzuk a Bevel parancsot Height: 130 és Outline: -10 értékek használata mellett, ami ezt eredményezi:

repulo_012
Ha ez megvan, akkor váltsunk él kijelölés módba és jelöljük ki a a képen látható éleket:

repulo_014
Alkalmazzuk a Connect parancsot a következő paraméterekkel:

 • Segments: 2
 • Pinch: 24
 • Slide: 48

repulo_015

Most dolgozzunk a gép törzsének elején. Jelöljük ki a henger elejénél lévő kör alakú polygont és a méretezés eszközzel kicsinyítsük le egy kissé:

repulo_018
Töröljük Del-lel a kör alakú polygont, majd a peremét alkotó éleket körben jelöljük ki és a Shift nyomva tartása mellett szűkítsük a gyűrű keresztmetszetét a képeken láthatóhoz hasonlóan:

repulo_020

repulo_021

Ezt követően a kialakított objektumunkra válasszuk a Modifier List elemei közül a TurboSmooth módosítót:

repulo_022

Valami ilyesmi, áramvonalas formát kell kapnunk eredményül. A képen láthatóval ellentétben az Iterations mezőbe adjunk meg 2-t:

repulo_023
A TurboSmooth módosító alkalmazását követően a modellünk továbbra is alakítható marad és a modellezés folyamán ellenőrizhetjük, hogy az objektumunk hogy néz ki a módosításainkat követően simítva. Válasszuk ki újra a gép törzsét (látható, hogy nem a módosított modellt szerkesztjük, hanem a szögletes alapunkat): A gép farokrészénél jelöljük ki a képen látható polygont:

repulo_025
Alkalmazzuk rá az Extrude parancsot Height: 50 érték használata mellett. Ez lesz a végeredmény, ha minden jól megy:

repulo_026
A gép farkát alkotó függőleges éleket jelöljük ki, majd a Connect parancs segítségével kössük össze őket 2 éllel (Segments: 2):

repulo_028
Ezt követően Left nézetben a farokrészt alkotó pontokat pozicionáljuk úgy, hogy hasonló eredményt kapjunk, mint ahogyan a képen látható:

repulo_032
Ha a függőleges vezérsíkkal elkészültünk, akkor a törzsön jelöljük ki mind a két oldalon a képeken látható polygonokat:

repulo_033 repulo_034
A kijelölést követően alkalmazzuk rájuk az Extrude parancsot Height: 90 érték használata mellett:

repulo_035
Ha sikerült létrehozni a vízszintes vezérsíkot alkotó részt, akkor a képen látható módon a Connect parancs segítségével kössük össze a megfelelő éleket 2 darab további éllel mindkét oldalon. Valahogy így:

repulo_038
Ezek után kattintsunk a módosító listában az objektumra alkalmazott TurboSmooth feliratra, hogy lássuk, hogy fest a modellünk simítva. Valami hasonló eredményt kell kapnunk:

repulo_039
Kapcsoljuk ki a TurboSmooth-t és váltsunk vissza az objektumunkra. Jelöljük ki körbe a képen látható polygonokat és a jobb oldali panelt lefelé görgetve a Polygon: Smoothing Groups csoportban kattintsunk az Auto Smooth gombra:

repulo_042
Most hozzunk létre egy bemélyedést a pilótafülkének. Ehhez legelőször jelöljük ki a képen látható polygonokat, majd Del-lel töröljük őket:

repulo_043
A törlést követően én a képen kijelölt állapotban lévő pontokat a törzs hátulja felé húztam kissé, hogy a pilótafülke méretét csökkentsem, illetve később nagyobb hely maradjon a szárnyaknak elöl. Így arányosabb lesz a gép:

repulo_044
Most jelöljük ki a pilótafülke peremét alkotó éleket, majd alkalmazzuk rájuk a Chamfer prancsot a képeken látható módon és a következő paraméterek mellett:

 • Edge Chamfer Amount: 2
 • Connect Edge Segments: 1

repulo_046 repulo_047

Megint jelöljük ki a fülke peremét alkotó éleket:

repulo_048
A kijelölést követően a Shift nyomva tartása mellett húzzuk lefelé az éleket a Z tengely mentén a képeken látható módon:

repulo_049 repulo_050
Az élek maradjanak még kijelölve és a méretező eszköz segítségével húzzuk őket egy vonalba a képen látható módon, majd a mozgatás eszközzel húzzuk őket még lejjebb:

repulo_052 repulo_053
Mivel jelenleg egy lyuk van a pilótafülke alján, ezt foltozzuk be. Váltsunk polygon kijelölés módba és kattintsunk jobb egérrel, majd a négyes menüből válasszuk a Create parancsot:

repulo_054
A képeken látható módon ezek után hozzunk létre egy új polygont a kabin alján az egyes pontok sorban történő összekötögetésével:

repulo_055 repulo_057
Ezt kell kapnunk eredményül, ha a TurboSmooth módosítót bekapcsoljuk. Ezzel el is készült a gép törzse:

repulo_059

2. lépés

A következőkben a repülőgép motorjának stilizált modelljét fogjuk elkészíteni. Ehhez váltsunk Back nézetre, hogy a gép orrát szemből lássuk és hozzunk létre egy hengert a törzshöz képest középre pozicionálva a következő paraméterekkel. Ez lesz a motorblokk:

 • Radius: 5
 • Height: 10
 • Height Segments: 1
 • Cap Segments: 1
 • Sides: 18

repulo_063

Ezek után alakítsuk szerkeszthető polygon objektummá (jobb klikk > Convert To > Convert To Editable Poly):

repulo_066
Ezt követően pozicionáljuk a a hengerünket a gép törzséhez képest az alábbi képeken látható módon (nem kell nagyon pontosnak lenni):

repulo_065 repulo_067
A blokkot követően elhelyezzük rajta a hengereket. Az alábbi képeken látható módon hozzunk léte egy hengert a a következő paraméterekkel. A henger alja belelóg a motorblokkba:

 • Radius: 2,5
 • Height: 15
 • Height Segments: 1
 • Cap Segments: 1
 • Sides: 18

repulo_068 repulo_069

Legyen kijelölve az újonnan létrehozott hengerünk és válasszuk a Tools > Array menüpontot. Ebben a repülőgépben csillagmotor lesz. Csillagmotorok esetében mindig páratlan számú henger van egy blokkon, a miénk most öthengeres lesz, ezért az Array ablakban először kapcsoljuk be a Preview gombot, majd az Array Dimensions blokkban lévő Count paraméter 1D mezőjébe írjunk 5-öt. Ezt követően az Incremental blokk Y oszlopában a Rotate sorhoz tartozó mezőbe írjunk 72-es értéket, majd okézzuk le az ablakot:

repulo_072
Én egy kicsit módosítottam még a gép törzsén is, hogy pofásabb legyen, ez persze opcionális. A kijelölt pontok által határolt körök átmérőjét megnöveltem kicsit, hogy a gép orra vastagabb legyen, valahogy így:

repulo_073 repulo_074
Ezt követően a motorblokk átmérőjét kicsit növeljük meg a méretezés eszközt használva, majd húzzuk kicsit előrébb, hogy kilógjon a gép törzséből egy picit.

repulo_076 repulo_080

Jelenleg így fest valahogy a repülőgépünk eleje:

repulo_082

Vége az első résznek 🙂

A folytatásban elkészítjük a gép szárnyait alul és felül, a kerekeket, illetve a légcsavart a motorra…